Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı milli istihdam seferberliğinin çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "İlimizde de bu seferberliğe en az yüzde 5 istihdam sağlayarak katkı vereceğiz" dedi.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından düzenlenen Meclis Toplantısı, Vali Özdemir Çakacak’ın katılımıyla gerçekleştirildi. MDTO Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MDTO Meclis Başkanı Jan Taşçı, MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdür Yardımcısı Suat Turanlı, Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) İl Müdür Yardımcısı Tuncer Arslan, oda yönetim kurulu ile meclis ve meslek komiteleri üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Çakacak, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı milli istihdam seferberliğiyle ilgili de Çakacak, bu bağlamda Mersin'de de bu seferberliğe en az yüzde 5 istihdam sağlayarak katkı koymak istediklerini dile getirdi. Çakacak, hükümet tarafından çıkartılan ve işverene bu yönde teşviklerin düzenlendiği 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren istihdam edilen personelin sigorta primleri ve vergilerinin devlet tarafından ödeneceğini, sadece çalıştırılana emeğinin karşılığının işverence verileceğini ifade etti. 2016 yılının Türkiye açısından zorluklarla geçen bir yıl olduğunu söyleyen Çakacak, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’nin büyük bir badire atlattığını söyledi. Türk siyasi hayatında geçmiş dönemde birçok darbe yaşandığını ancak 15 Temmuz’da yaşanılanların daha önce yaşanılan darbelerin hiçbirine benzemediğinin altını çizen Çakacak, o elim gecede milletin iradesinin tecelli ettiği yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bombalandığını ve halkın iradesinin rafa kaldırılmak istendiğini söyledi. Vatandaşların ödedikleri vergilerle alınan uçak, helikopter ve tanklardan savunmasız olan insanların üzerine kurşunlar yağdırıldığını vurgulayan Çakacak, tüm bu yapılanların asıl amacının kaos ve iç savaş çıkartılması suretiyle Türkiye'yi işgal ortamına hazırlanması olduğuna dikkat çekti.
 
“Söz konusu vatan olduğunda, asil milletimiz kenetlenmeyi çok iyi biliyor”

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zorluklarına da değinen Çakacak, "Özellikle bazı ülkeler istikrarsızlaştırılmak isteniyor. Ancak biz Türkiye Cumhuriyeti olarak köklü bir devlet geleneğine sahibiz. 15 Temmuz’da inancı, etnik kökeni ve düşüncesi ne olursa olsun bütün vatandaşlarımız bir ve beraber oldu. Söz konusu vatan olduğunda bizim asil milletimiz kenetlenmeyi çok iyi biliyor. Bizler, bu birlik ve beraberliği Kurtuluş Savaşı’nda da, Çanakkale’de de tüm dünyaya duyurmuş bir milletin evlatlarıyız. İşte bu milleti ayakta tutan da budur” diye konuştu.
 
"Bu topraklarda her şeye yer var ama teröre asla ve asla yer yok"

Bugünlerde millet olarak daha fazla kenetlenmek gerektiğine dikkat çeken Çakacak, Türkiye üzerinde oyun oynamaya çalışanların 15 Temmuz’da başaramadıklarını bugün taşeron olarak kullandıkları terör örgütleri vasıtasıyla gerçekleştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Devletimizin terörle mücadelede de oldukça tecrübeli olduğunu dile getiren Çakacak, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yüce milletiyle birlikte terör örgütlerinin üstesinden geleceğinin altını çizerek, "Milletimizin kılına zarar gelmemesi için güvenlik güçlerimizle birlikte gece gündüz çalışıyoruz. Bu topraklarda her şeye yer var ama teröre asla ve asla yer yok. Balkanlarda, Kafkaslarda ve Ortadoğu’da insanlar zorda kalıyor, Anadolu’ya geliyor. Başkalarının gelebilecekleri bir Anadolu var, ama bizim gidebilecek bir yerimiz yok. Bu yüzden ülkemize de birbirimize de sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının çeşitli spekülasyonlarla Türkiye üzerinde ekonomik yönden operasyon yapmaya çalıştıklarını da değinen Çakacak, söz konusu kuruluşlarca Türkiye'nin kredi notunun devamlı düşürüldüğünü, fakat diğer taraftan da yabancı yatırımcıların ülkemize yatırım yapmaya devam ettiklerini söyleyerek, “Not düşüyorsa onların ülkemize gelmemesi ve doların da düşmek yerine yükselmesi lazım. Ekonomimiz sağlam temellere oturmasaydı, şu anda çok daha sıkıntılı günler yaşıyor olabilirdik” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin hızla gelişen ve büyüyen bir ülke olduğunu ifade eden Çakacak, dünyadaki Müslüman ülkeler içerisinde en demokratik olan ülkenin Türkiye olduğunu, Türk sanayicisi ve ticaret erbabının dünyanın her yerinde güzel işler başardığına dikkat çekerek, Türk müteahhitlerinin Çin’den sonra dünyanın en çok tercih edilen iş insanları olduğunu belirtti. Tüm bu sebeplerden dolayı milli istihdam seferberliğinin çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Çakacak, bu sayede ekonominin daha da hareketleneceğini, büyümenin hızlanacağını, işsizliğin azalmasıyla birlikte ülkemizdeki sosyal barışa katkı sağlanacağını ve psikolojik eşiğin aşılacağını ifade ederek, işverenlerden el birliğiyle sunabildiği kadar katkıyı milli istihdam seferberliğine sunması gerektiğini belirtti. Çakacak, Mersin’in en az yüzde 5 katkıyı verebileceğine olan inancını dile getirerek, desteklerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti.

MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Lokmanoğlu ise “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ülke genelinde başlatılan ve Sayın Valimizin önderliğinde ilimizde hayata geçirilen Milli İstihdam Seferberliğine Deniz Ticaret Odası olarak tüm üyelerimizle katılım sağlayacak, Mersin'de arzu edilen istihdam seviyesinin yakalanmasına en yüksek düzeyde katkı sunacağız. Mersin'in her yönüyle özellikle de ekonomik yönden gelişmesine gösterdiği ilgi ve verdiği destekten ötürü tüm üyelerimiz adına Sayın Valimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Editör: Barış Köksal