Divan Başkanlığına seçilen Prof.Dr. Mahir Turhan’ın  başkanlık ettiği toplantıda ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı. Konuşmaların ardından Yönetim Kurulu faaliyet raporunun okunması ve görüşülmesi ile 6. Ulusal Baklagil Konseyi sona erdi.
Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan açılış konuşmasında bakliyat üretimindeki azalmanın ve bununla ilişkili olarak fiyatlardaki yükselişe vurgu yaptı. Doğru üretim ve ticaret stratejisi için pazarı iyi tanımak gerektiğini belirten Arslan bakliyat ile ilgili politikaların şekillendirilmesinde tohum, üretim ve deneme gibi unsurların aynı anda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

UBK faaliyetlerine ilişkin de bilgilendirmede bulunan Arslan şunları söyledi: "2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olması nedeniyle Mersin Ticaret Borsası, Antalya EXPO Center, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi farklı kurumlarca gerçekleştirilen birçok etkinliğe UBK olarak destek verdik. Bakliyat tüketiminin artırılması amacıyla paydaş kuruluşların katkısı ile tanıtım afişi çalışmalarına yıl boyunca devam ettik. Konseyimizin de gayretleriyle Baklagil ürünlerine verilen destekler 2016 yılında ciddi olarak artırılmıştır".

Bakliyat Ürünleri "özel ürün" statüsünde değerlendirilmeli

Konseyde bir konuşma gerçekleştiren Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve UBK Yönetim Kurulu Üyesi Ö. Abdullah Özdemir bakliyat ürünleri üretiminin ülkemizde ciddi şekilde azaldığına vurgu yaptı. Bakliyat ürünlerinin artık iç tüketime yetmediğini ifade eden Özdemir ülkemizin ithalata bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. 

Bakliyat ürünlerinin Kanada'da olduğu gibi ülkemizde de "special crop" yani "özel ürün" statüsünde değerlendirmesi gerektiğini belirten Özdemir sektörün bakanlıktan beklentilerini şöyle özetledi:

- Desteklerin havza bazlı olarak verilmesi,

- Üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu kaliteli, verimli ve dayanıklı tohum çeşitlerini üretecek altyapının oluşturulması,
- Münavebeli ekim sistemine geçilmesi,

- Üretim verilerinin gerçek durumu yansıtmasını sağlayacak önlemlerin alınması.

Daha sonra söz alan UBK Araştırma ve Danışma Kurulu’ndan yer alan araştırmacılar, kendi yaptıkları tohum geliştirme çalışmaları hakkında bilgi verdiler.

Yapılan konuşmaların ardından UBK Yönetim Kurulu’nun Faaliyet Raporu ve Hesapları onaylanarak, Yönetim Kurulu ibra edildi.

Editör: Barış Köksal