Açılışta konuşan Mersin Üniversitesi Rektörü ve Mersin Çocuk Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, TÜBİTAK önderliğinde farklı yaş gruplarında ve farklı birikimlere sahip bireyleri bilimle buluşturup, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir anlama getirmesi amacıyla deneysel ve uygulamalı etkinlikler içeren, denemeye ve keşfetmeye teşvik eden bilim merkezi yapılanmalarının kurulmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Avrupa’da yaygın olarak bulunan çocuk üniversitelerinin ülkemizde yeni yeni gelişmeye başladığına dikkat çeken Çamsarı, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları gibi kurumlar tarafından 3 ile 18 yaş arasında sorgulama, soru sorma, merak uyandırma, hatta eğlenerek öğrenmeyi amaçlayan kuruluşlar olduğunu söyledi. Çamsarı, Türkiye’nin vizyon belgelerindeki hedeflere ulaşmak için örgün öğrenimin çocuk üniversiteler ve bilim merkezleri tarafından desteklenmesi gerektiğini işaret ederek, çocuk üniversiteleri ve bilim merkezlerinin önemli roller üstlendiğinin görüldüğünü kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise Mersin Çocuk Üniversitesinin bir proje olarak doğduğunu ifade ederek, "Yürütülen TÜBİTAK, SODES ve sosyal sorumluluk projeleri ile büyüyerek bugünlere gelmiştir. Mersin Çocuk Üniversitesi 3 yaşından 18 yaşına kadar farklı yaş gruplarına yönelik çalışmalar yürütmektedir” dedi.

Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, ODTÜ, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan protokolle yeni bir ivme kazanan Mersin Çocuk Üniversitesi'nin, bu yapılanması ile sürdürülebilirliğini garanti altına alındığını ifade eden Koca, “Biz kent paydaşlarımızla işbirliği içerisinde özellikle sosyal dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Paydaşların her birinin kendi kapasitesi içerisinde verdiği desteklerle sürdürülebilir bir çocuk üniversitesi yapılanması kurulmuştur” diye konuştu.

Türkiye Çocuk Üniversiteleri ve Bilim Merkezleri Çalıştayı sonucunda Türkiye’de kurulan ve kurulacak çocuk üniversitelerinin mevcut kapasitelerinin efektif kullanımının teşvik edileceğini kaydeden Koca, "Çalıştay olarak hedef kitlemiz olan çocuklarımıza bilim farkındalığı oluşturmak ve süreçte vizyon belirleme yönünden katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Editör: Barış Köksal