Toroslar Belediyesi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca desteklenen Türkiye Belediyeler Birliği’nin yararlanıcısı olduğu ve Türkiye genelinde 12 belediyenin projeyi yürütmeye hak kazandığı 'Dezavantajlı ve Engelli Vatandaşların Üretime Ve İstihdama Yönelik Çalışmaları Projesi' kapsamında hazırladığı akademinin açılış törenine, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve eşi Aydan Tuna, siyasi parti temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri, mahalle muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve engelli çocuklar ile vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını ZİÇEV Başkanı Zekiye Kahveci, engellilerin her zaman yanında olan ve yaptığı çalışmalarla onların yaşamlarını kolaylaştıran Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür etti. Kahveci, engelli derneklerinin başkanları olarak en çok karşılaştıkları sorunlardan bir tanesinin engelli vatandaşların istihdamı olduğunu belirterek, Toroslar Belediyesi Engelliler Akademisi’nin vereceği mesleki eğitimlerin bu soruna bir nebze olsa da katkı sunacağını söyledi.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise engelsiz yaşamın zeminlerini oluşturabilmek anlamında engelli vatandaşlara yönelik projeler ve mesleki eğitimler sunduklarını belirterek, Engelliler Akademisi’nin de bu çalışmalardan biri olduğunu vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önderliğinde, Türkiye Belediyeler Birliğinin destekleri ile yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel programını yürütmeye hak kazanan Türkiye’de 12 belediyeden biri olduklarına dikkat çeken Tuna, projenin 3 temel unsurunu engelliler, Romanlar ve sokakta çalışan çocuklar ve ailelerinin oluşturduğunu söyledi.

"ENGELLİ İNSANLARIN ENGEL DURUMUNA GÖRE MESLEKİ EĞİTİMLER VERİLECEK" 

Proje kapsamında inşa ettikleri Engelliler Akademisi’nde engelli insanların engel durumuna göre mesleki eğitimler vereceklerini vurgulayan Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü: "Göreve geldiğimiz günden bu yana toplumun her katmanında olumsuz koşullarda yaşayan insanlarımız için destek verme ve katkı sunma gayreti içerisinde olduk. 2009 yılı mahalli idari seçimlerinden sonra sahada bir alan çalışması yaparak bölgemizde var olan engellilerimizi tespit ettik. Engelli vatandaşlarımıza yönelik projeler ve mesleki eğitimler sunduk. Mersin’den en fazla üniversitelerle ortak çalışan ve en fazla AB projesi üreten bir belediye olduk. Bu projelerden bir tanesi de Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz 'Görme Engellilerin Toplumla' entegrasyonu ve 'Engelsiz Yaşam Projesi’dir. Bu proje ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitim verdik. Böylelikle onların engelsiz yaşamalarına destek olmaya çalıştık. Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır. Onun için kendimizi bir engelli ailesinin yerine koyarak onlara farkındalıklarını gösterebiliriz. Engelli vatandaşlarımız ve engelli derneklerinin başkanlarıyla yaptığımız istişareler neticesinde, bir engelli parkı yaparak bizi normal vatandaşların içerisinden soyutlayıp ayrı gözle görülmesini istemiyoruz dediler. Biz de 60 bin metrekare alanda inşa ettiğimiz Fetih 1453 parkımızın bir bölümünde 250 metrekarelik engelliler akademisini hayata geçirdik. Doğayla iç içe olan bu alanda engellilerimizin kullanabileceği alt zeminleri oluşturduk. Yoldan en iyi geçenler ardından gelenlere engel bırakmayanlardır.10 yılda engelleri bir bir aştık. Bundan sonra da engelsiz ortamlarda yaşamayı hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz."

Akademide engelli insanların engel durumlarına göre alabilecekleri mesleki eğitimleri de sıralayan Başkan Tuna, "Görme engelliler çorap örme ve bilgisayar eğitimi alacak. Ortopedik engelliler bilgisayar, takı tasarım eğitimi alacak. İşitme engelliler resim ve koli bantı üretimi eğitimi alacak. Zihinsel engeliler ise 3 boyutlu seramik çalışması, müzik eğitimi alacaklar” diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri 'Engelliler Akademisi’nin kurdelesini keserek, açılışını yaptı ve eğitim merkezini gezdi.
Editör: Barış Köksal