2005 yılında başlatılan ve bugün Mersin’in sembolü haline gelen 'Zafer Yürüyüşü'ne bu yıl da köyden kente binlerce kişi katılarak, birlik ve beraberliğin en güzel fotoğraf karesini tüm Türkiye’ye gösterecek.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın da katıldığı toplantıda, ilki 2005 yılında gerçekleştirilen 'Zafer Yürüyüşü' etkinlikleri öncesinde, 3 Ocak Mersin'in kurtuluş günü etkinliklerinin, sadece bir şekli yerine getirme amaçlı düzenlendiğini hatırlattı.


"Atalarımızın mirasına sahip çıkıyoruz"


"Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Mersin’de birlikte el ele vatan savunması için şehit olan atalarımızın evlatları olarak bu yıl da hep birlikte kenetlenerek, yürüyeceğiz” diyen Başkan Tuna, "Bu topraklarda yaşamının bir bedeli var. Bu topraklar kolay kurulmadı ve kolay kurtulmadı. Her karış toprağında aziz şehitlerimizin kanları ve kahraman gazilerimizin ayak izleri vardır. Onların bize bıraktığı bu mirasa çocuğu, genci, kadını, yaşlısıyla sahip çıkmalıyız. İnanıyorum ki bu yıl da düzenleyeceğimiz '3 Ocak Zafer Yürüyüşü’ne tüm Mersinli hemşerilerimiz sadece bir günlerini feda ederek hep birlikte katılacaklardır" dedi.


Halkın bayramı olan kurtuluş günü etkinliklerini, halkın katılımı ile gerçekleştirmek amacı ile yola çıktıklarını vurgulayan Tuna, 2005 yılında başlattıkları 'Zafer Yürüyüşü' etkinliklerinin her geçen yıl büyüyerek devam ettiğini söyledi.


Geçen yıl, İstanbul'daki terör saldırısı dolayısıyla bu etkinliğin ilk defa kesintiye uğradığını hatırlatan Tuna, "Bu yıl 14.'sünü düzenleyeceğimiz etkinlikte, 7'den 70'e herkesin katılımı ile dereler ırmaklara, ırmaklar nehirlere, nehirler denizlere nasıl taşıyorsa, Kavayi Milliye Anıtı'ndan başlayan yürüyüş, sel olup Cumhuriyet Alanına akacak" diye konuştu.


"Ortak paydamızda birleşmeliyiz"


Türkiye'nin bulunduğu konumun jeopolitik anlamda çok önemli olduğunu vurgulayan Tuna, "Bu nedenle emperyalist güçler birlik ve beraberlik içerisinde olmamızı asla istemiyor. Dün de istemedi, bugün de istemiyor, yarın da istemeyecekler. Onun için Türkleri her zaman dizleri üzerinde emeklemek zorunda bırakmaya çalışıyorlar. İşte bütün bu emperyalistlerin uygulamaya çalıştıkları senoryaları bozmak için bir ve beraber olacağız. Nerede birleşeceğiz? Ortak paydamızda birleşeceğiz. Kalabalıkları millet yapan değerler vardır. Bunlar dili, dini, bayrağı, vatan toprağı, tarih şuuru, milli kültürü ve manevi değerleridir. Bu değerleri boşalttığınız zaman, millet olma özelliğini kaybettirirsiniz, sadece maddenin, materyalin peşinde koşan kalabalık bir topluluk haline getirirsiniz. İşte bizi de düşürmeye çalıştıkları şekil, şema bu" şeklinde konuştu.


Göreve geldikleri günden bu yana, özel gün ve haftaları hiçbir zaman ihmal etmediklerini, unutmadıklarını ve unutturmadıklarını dile getiren Tuna, "Tarih yapmak kadar tarih yazmak ta önemli. Tarihinizi doğru bilmezseniz, özellikle genç nesil bu değerleri doğru bilmez ise birilerinin yazdığı tarihe inanmak durumunda kalır. Biz de görev yaptığımız dönem içerisinde yerel anlamda 21. Yüzyıl şartlarına uygun şehircilik anlayışı ile bölgemizi bir yaşam bölgesi yapmaya çalışırken, tarihimize de sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.


Tuna, konuşmasının sonunda, 3 Ocak Çarşamba günü Kuvayi Milliye Anıtı'ndan saat 08.00'de başlayacak olan 'Zafer Yürüyüşü'ne tüm Mersinlileri davet etti.


Kocamaz: "Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer"


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise 3 Ocak tarihinin, Mersin açısından çok önemli bir gün olduğunu belirterek, 27 Aralık'ta Tarsus'un kurtuluşunu kutladıklarını, 3 Ocak 2018 tarihinde de Mersin'in kurtuluşunun yıldönümünü büyük bir coşku ile kutlayacaklarını söyledi.


"Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer" diyen Kocamaz, "Dolayısıyla bu etkinlik, özellikle bizden sonraki nesillerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi açısından çok çok önemli. Özellikle Türk milliyetçilerinin görev yaptığı bölgelerde, bu tarihi günler coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Buna ihtiyacımız var. Ülkemizi bölmek ve parçalamak isteyen hainler, bu coğrafya üzerinde yıllardır kan döküyor. Emperyalist güçlerin oyuncağı olanlar, kendilerine verilen rolü oynamaya çalışıyorlar. Onun için diyoruz ki, gençlerimizin özellikle tarih şuurunun geliştirilmesi, gençlerin milli ve manevi duygularla büyütülmesi, gelecekte bu ülkenin idaresinde rol alacak gençlerimizin, bilgili, birikimli, bilinçli bir şekilde yetişmesi ve bizlerin gözünün arkada kalmaması çok çok önemli" dedi.


Türk milletinin kurtuluş günlerine, ceddine ve tarihine sahip çıkarak, bu günleri unutmaması ve unutturmaması gerektiğine işaret eden Kocamaz, "15 Temmuz, bu verilen mücadelenin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Maalesef artık savaşlar cephelerde olmuyor. Özellikle emperyalist güçler, kendi insanlarını savaş sahnelerinde telef ettirmek istemiyor. Ne yapıyor? O ülkenin insanlarını, gençlerini, çocuklarını zehirleyerek, onları o ülkeleri, o devleti yok etmek için kullanıyor. Onun için bu 3 Ocak'lar ve bu yürüyüş çok önemli. Bu nedenle ben Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'yı başlattığı bu etkinlikten dolayı kutluyor, tebrik ediyorum. Buna hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.


Toplantının sonunda Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'ya, gösterdiği duyarlılıktan ötürü çiçek takatim etti.

Editör: Barış Köksal