Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 2013 yılı programları yapılan toplantılar ve arazi incelemeleri ile masaya yatırılıyor. Bu kapsamda Mut Orman İşletme Müdürlüğü’nde Orman Bölge Müdürü Baca’nın katılımıyla İşletme Müdürlüğü’nün 2013 yılı programındaki gerçekleşmeler ve 2014 yılı programlarındaki iş süreci değerlendirildi. Daha sonra gerçekleştirilen arazi gezilerinde ise Kurtsuyu-Göğden Erozyonla Mücadele Sahası’ndaki 200 hektar alanda yapılan MEROR tipi toprak işlemesi, dikim ve karpelli sedir ekimi çalışmaları ile Güngörmez Dere’deki 82 hektar ağaçlandırma sahasındaki toprak işleme çalışmaları incelendi.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Bölge Müdürü Baca, 2013 yılı 6 bin 700 hektar sahada ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyonla mücadele ve mera ıslahı çalışmasının program doğrultusunda yürütüldüğünü kaydetti. Bu çalışmaların tamamının iş makineleriyle yapılan çalışmalar olduğuna işaret eden Baca, “Bu alanlar bugüne kadar çok ciddi tahribat görmüş, hayvan baskısına maruz kalmış, zor tabir ettiğimiz sahalardır ve doğası tamamen tahrip edilmiş ciddi erozyona uğramıştır. Toroslar’ın üst rakımları tabiatı gereği taşlık ve yüksek eğimi olan, işçiler ile çalışma imkanı olmayan sadece makinelerle toprak işlemesi yapılabilen yerlerdir. Bu sahalara sedir ve kızılçam ağırlıklı fidanlar dikilecek. Böylece geçmişteki gibi güzel ormanlarla bezenecek ve ekosistemin yeniden oluşması sağlanacak. Yani bu topraklar gerçek sahipleri olan sedir ve kızılçam fidanlarına teslim edilecek” dedi.

2013 yılı hedeflerinin, 6 bin 700 hektar alana 10 milyon adet fidan dikmek ve 520 ton kozalağı toprakla buluşturmak olduğunu anımsatan Baca, “Bölgemizin ve ülkemizin verimli orman alanlarını arttırmayı amaçlıyoruz. Burada yürüttüğümüz çalışmalar özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını şiddetle hissettiğimiz bu günlerde oldukça önemli. Bu sorunun çözümü yeşil dokunun ve orman alanlarının arttırılmasında yatıyor” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal