Toroslar Belediyesi, sosyal açıdan dezavantajlı durumda bulunan Roman ev kadınlarını iş hayatına kazandıracak yeni bir projeye imza attı. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Toroslar Belediyesi, Açık Toplum Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ve Halk Eğitim İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülecek olan ‘Roman Kadınları İşe, Çocukları Kreşe’ adlı proje ile Toroslar Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde Alsancak Mahallesi’nde hazırlanan eğitim merkezlerinde 30 Roman kadına hasır örme eğitimi, çocuklarına da kreş olanağı sunulacak. Bu ay başlayan proje bir yıl sürecek.

Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Koordinatörü Hacer Fogg ile Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı makamında ziyaret ederek, yeni projeyle ilgili görüş alışverişinde bulundular. Ziyarette konuşan Dalyam, “Daha önce Roman çocuklarımızın eğitimi aşamasında bir takım sorunlarımız vardı. Başkanımız Hamit Tuna ile yaptığımız istişareler neticesinde Toroslar Belediyesi işbirliğinde ‘Akdeniz Çocuk Sanat Atölyesi’ projesini hayata geçirdik. 50 çocuğumuzla başladığımız eğitimler 400 çocuğumuza ulaştı. Başkanımız Hamit Tuna’nın sunduğu bu destekle eğitim çalışmalarımız çok ciddi bir boyuta geldi. Şimdi ise Roman kadınlarımızın istihdamına yönelik yeni bir projeyi birlikte hayata geçireceğiz. 30 kadına el sanatları üzerine hasır örme branşında eğitimler verilecek. Bizlere balık yemesini değil, balık tutmasını öğrettiler” dedi.

Başkan Tuna’nın Romanlara samimi ve içten yaklaşan bir belediye başkanı olduğunu vurgulayan Fogg ise “Türkiye’nin birçok ilinde çalışmalar yapıyoruz. Başkanımız Hamit Tuna gibi Roman vatandaşlarla bu kadar içten ve samimi çalışan bir belediye başkanına daha henüz rastlamadım. Bunu samimi bir şekilde söylüyorum. Roman çocukların eğitim ve etüt merkezlerine destek verdiler. Şimdi de annelere ekonomik olarak önlerini açabilecekleri yeni bir eğitim projesine destek veriyorlar. Toroslar Teknik Eğitim Kursları bünyesinde açtıkları kurs merkezinde Roman kadınlarımıza hasır örme branşında eğitim ve hazırlayacakları mekanda küçük çocuklarına da kreş imkanı sunulacak. Başkanımız Hamit Tuna’ya Roman vatandaşlarımıza yönelik gerçekleştirdiği hem eğitim ve hem de istihdamlarına yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Koordinatörlüğü olarak bizler de Avrupa Konseyi’ne Romanlarla en iyi çalışan belediye olarak Toroslar Belediyesi hakkında bir mektup yazmak istiyoruz” diye konuştu.

Romanların istihdam konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla Romanlar Mesleki Eğitim Merkezi’ni kurduklarını anımsatan Tuna da Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Koordinatörlüğü ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ile her zaman istişareli bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Toplumda olumsuz durumda bulunan her kesimdeki insanı eşitler içerisine getirme gayretinde olduklarını kaydeden Tuna, “Öncelikle çalışmalarımıza roman çocuklarımızın eğitimi noktasında başladık. Atılan o tohumlar bugün çınar olma vaziyetine geldi. Eğitimin yanı sıra istihdamın oluşması yönünde de adımlar atıyoruz ve mesleki eğitimler veriyoruz. ‘Roman Kadınları İşe, Çocukları Kreşe’ adlı projeye destek vermekten mutluluk duyduğumuzu ifade ediyorum. Roman kadınlarımıza Alsancak Mahallemizde TORTEK bünyesinde açtığımız merkezde hasır örme eğitimleri ve aynı merkezde oluşturacağımız kreş ile küçük çocuklarına da okul öncesi eğitim vereceğiz. Biz istiyoruz ki, Roman çocuklarımız sadece mesleki eğitim almasınlar birçok dalda eğitim görsünler, üniversiteleri kazanarak değişik branşlarda meslek sahibi olsunlar. Bu yolda da emin adımlarla yürüyorlar” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal