Toroslar Belediyesince seçilen 3 hedef grup olan engelliler, Romanlar ve sokakta çalışan çocuklar ile ailelerinin oluşturduğu programla ilgili Toroslar Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Valiliği Engelliler Birimi Başkanı Şakir Öge, Toroslar Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Bozoğlu, İŞKUR İl Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şube Müdürü Kürşat Dal, meclis üyeleri, Mersin Üniversitesi temsilcileri, Mersin’deki Engelli Derneklerinin Başkanları İle Roman Federasyonu’nu Mersin Şube Başkanı katıldı.

Sinevizyon eşliğinde katılımcılara, engellilere yönelik hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgiler veren Başkan Tuna, "Toroslar Belediyesi olarak bugüne kadar engellilerimiz ve Romanlar için çok değerli projeleri hayata geçirdik. 2009 yılı mahalli idareler seçimlerinden sonra sahada alan çalışması yaparak bölgemizde var olan engellilerimizi tespit ettik. Engelsiz yaşamın zeminlerini oluşturabilmek anlamında engelli vatandaşlarımıza yönelik projeler ve mesleki eğitimler sunduk. Bu kapsamda, görme ve ortopedik engellilerimize 800 tekerlekli sandalye, 600 beyaz baston dağıttık. Engellilerimizi sporla buluşturmak adına geçtiğimiz dönemde Fiziksel Engelliler Basketbol takımını kurduk" dedi.

Bu konuda iki AB projesine imza attıklarını anlatan Tuna, bunlardan birinin Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi ile birlikte hayata geçirdikleri 'Görme Engellilerin Toplumla Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam Projesi' olduğunu belirterek, "Bu proje ile görme engelli vatandaşlarımıza bilgisayar, masörlük, santral operatörlüğü, rehberlik ve serbest hareket etme gibi 5 dalda eğitim verdik. Böylelikle onların engelsiz yaşamalarına destek olmaya çalıştık. Diğeri de Yunanistan’ın Drama Belediyeler Birliği ile ortaklaşa yürüttüğümüz 'Erişebilir Turizmin Geliştirilmesi Projesi'. Bu proje ile de engelli insanlarımızın engelsiz bir şekilde seyahat edebilmeleri ve turizm sektöründen yararlanabilmeleri için gerekli zeminlerin oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Kaldırım çalışmalarında yaptığımız düşük banket uygulaması ile engelli vatandaşlarımızın, kaldırımlardan en iyi şekilde yararlanmalarına vesile olduk" diye konuştu. Toroslar Belediyesi olarak oluşturdukları Ar-Ge biriminde bu konuda çeşitli projeler üretmeye devam edeceklerini kaydeden Tuna, şöyle devam etti; "Bu konuda bize destek veren Üniversitelerimize, İŞKUR İl Müdürlüğümüze, Mersin’deki engelli derneklerimize ve Roman Federasyonumuza teşekkür ediyorum. Amacımız, engellilerimizin önündeki engelleri kaldırmak ve onların toplumsal hayata katılımlarını sağlamaktır. Toplumumuzu ancak çok çalışarak, tüketici olmaktan üretici konuma geçerek daha ileriye götürebiliriz.”

Toroslar ilçesinde yaşayan Roman vatandaşların faydalanabilmeleri adına Alsancak Mahallesi’nde mesleki eğitim merkezi kurduklarını da dile getiren Tuna, bu eğitim merkezinde müzik, sepet örme eğitimlerinin verildiğini ve okul çağındaki çocuklara da etüt merkezi oluşturdukları sözlerine ekledi. 12 engelli derneği başkanlarının katıldığı toplantı sonunda Başkan Tuna, engellilerin sosyal hayata katılımını ve meslek edinmelerini amaçlayan, Çağdaşkent Mahallesi’nde inşa ettikleri ‘Engelliler Akademisi’ni’ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde açacaklarının müjdesini de verdi.
Editör: Barış Köksal