Mersin’de yapmayı planladıkları lojistik çalıştayı kapsamında çalışmalar yapmak üzere kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, partisinin il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, CHP Parti Meclisi Üyesi, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi Koordinatör Yardımcısı, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, ilçe belediye başkanları katıldı.

Toplantıda, CHP olarak çok uzun süreden beri iş dünyası ile başarılı toplantılar yaptıklarını, iş dünyasının önünün açılabilmesi için tüm katkıları vermeye çalıştıklarını belirten Toprak, Türkiye’nin politikasını kendi ülke çıkarları doğrultusunda onurlu bir şekilde uygulayabilmesi için güçlü bir ekonomisinin olması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Mersin’de Mayıs ayı sonunda büyük bir lojistik çalıştayı yapacaklarını bildiren Toprak, “Çünkü Türkiye bulunduğu konum itibariyle dünya piyasalarının tam göbeğinde oturmakta ve lojistik konusunda en şanslı ülkelerden biri. Ama bu şansını yeterince değerlendiremediği kanısındayız. Eğer Türkiye 2023’te 1 trilyon dolar lojistik hedefi koyuyorsa bunun altyapısını hazırlaması lazım. Biz Türkiye’nin lojistik sektöründe 1 trilyon dolar pay almasından yanayız. Çünkü dünyada 7,5 trilyon dolarlık lojistik pazarı var ama Türkiye 30 milyar dolar alıyor. Bu yeterli değil. CHP olarak bunun farkındayız. Bir master proje koymak zorunda ve ihtiyaç duyuyoruz. Bunu CHP iktidarında hayata geçireceğimize inanıyorum. Bugünden bunun altyapısı için bu çalışmaları yapıyoruz. Lojistikte eğitimden tüm sektörlere kadar bunu masaya yatırmak istiyoruz. Mersin’deki yapacağımız toplantının amacı bu” dedi.

“BARIŞIN ADRESİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’DİR”
Toplantıda, çözüm süreci kapsamında Kandil’den dün açıklanan çekilme takvimini de değerlendiren Toprak, “Son Kandil’den yapılan PKK militanlarının çekilmesi olayında biz çekilme sürecindeki yol haritasını yanlış buluyoruz. Evet, Türkiye’de terörün bitmesini istiyoruz, Türkiye’ye huzurun, barışın gelmesini istiyoruz ama PKK militanlarının Suriye’ye yerleştirilip Türkiye’nin başında bir Demokles kılıcı gibi eli silahlı bekleyen bir yapıyı istemiyoruz. Eğer Türkiye’de barış sağlanacaksa biz bunun içerisinde varız ama barışın adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Barışın yeri Kandil veya İmralı değil. Barışın adresi eğer parlamentoysa parlamentoda CHP’nin verdiği yasa teklifleri var. İktidar partisi samimiyse gelsinler, o bölgedeki vatandaşlarımızın hakları olan o kanunları çıkartalım. Sen eğer doğudaki vatandaşlarımızın kültürel hakları konusunda samimiysen niye biz İmralı’yı ve Kandil’i bekliyoruz? Kürt vatandaşlarımızın hakları, özgürlüklerini Kandil ile İmralı arasına sıkıştırılmadan parlamentoya getirerek çözmemiz lazım. Eğer samimiyse CHP’nin verdiği yasa tekliflerine destek versinler. Biz verdik diye destek vermek istemiyorlarsa aynı kanunları onlar hazırlasınlar biz bu pazarlık masasına Kürt vatandaşlarımızı yatırmayalım” ifadelerini kullandı. CHP’nin sürece destek verdiği yönündeki eleştirilere da yanıt veren Toprak, şunları söyledi: 

“İmralı’nın bildiğini biz bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şeye nasıl destek vereceğiz? Çözümde yol haritasının ne olduğunu bilmediğimiz bir sürece nasıl katkı vereceğiz? Biz ana muhalefet partisiyiz. Bizim görevimiz bu ülkede iktidarın yanlış yaptığına yanlış demektir. Bana vatandaş bu hakkı verdi. Ben onu kullanamazsam vatandaşıma ihanet etmiş olurum. Nasıl ki 2003’te Irak tezkeresine CHP dik durarak hayır dediyse ve haklılığı sonra anlaşıldıysa burada da CHP’nin haklılığı anlaşılacak. Ama biz haklılığımızın anlaşılması değil, ülkeyi bir felaketin eşiğinden kurtarmak istiyoruz. Bu ülkede Türküyle, Kürtüyle Lazıyla kardeşçe yaşamanın önünü açmak istiyoruz. Çünkü buradaki bu ayrışım, bu çatlama süreci en fazla zararı o bölgede yaşayan Kürt vatandaşlarımıza verir. Biz etle tırnak gibiyiz, biz bir birliğiz, bu birliğin dağılmasına çanak tutan yapının karşısında durmalıyız.”

PKK’nın silahlı unsurlarının Suriye’ye yerleştirilmesini de eleştiren Toprak, “Bugün Kuzey Irak’taki istikrarsızlık nasıl Türkiye’ye büyük bedeller ödettiyse Kuzey Suriye diye Sayın Başbakan telaffuz ediyor, onun faturası da Türkiye’ye çıkar. Kuzey Irak’tan sonra Kuzey Suriye’nin yaratılmasından bir sonraki adım, Güney Türkiye’dir. Herkes aklını başına alsın. Çekilmeyi doğru bulmuyoruz. Dağda bulunan kişi de Türk vatandaşıdır, onlarla ilgili bir şey varsa siyasi irade kanun çıkartarak bunu siyaseten çözmesi lazım. Yoksa Suriye’ye çekip başka bir ülke topraklarını, burada da çok büyük bir yanlışlık var, Suriye bir devlet, bütünlüğüne saygı duyuyoruz, parçalanmış değil. Suriye’ye niye yerleştiriyorsun kendi ülkendeki teröristi? Bir kere bu yanlış. Orada silahlı mı olacak evet silahlı olacak. Peki silahlı birlik sürekli benim başımda bir tehdit olarak mı duracak, evet” şeklinde konuştu.

Toprak, CHP’nin çözüm sürecindeki yol haritasını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta kamuoyunda paylaşacağını sözlerine ekledi.
Editör: Barış Köksal