AK Parti İl Başkanı Taşpınar, Mersin’de Çukurova Bölgesel Havaalanı ve Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi gibi büyük yatırımların durması konusunda, CHP ve MHP’li milletvekillerinin ‘Mersin cezalandırılıyor’ iddialarına yanıt verdi. İHA muhabirine açıklama yapan Taşpınar, AK Parti, 30 Mart yerel seçimlerinde Mersin’de başarılı olamadığı için yatırımların durduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“MERSİN CEZALANDIRILIYORSA BU KADAR YATIRIM NİYE YAPILDI?”

“Mersin cezalandırılıyorsa bu kadar yatırım niye yapıldı?” diyen ve Mersin’de AK Parti iktidarı döneminde bugüne kadar hayata geçirilen yatırımları örnek göstererek iddialara yanıt veren Taşpınar, “Mersin cezalandırılıyorsa buraya 25 bin kişilik stadyum niye yapıldı? Mersin cezalandırılıyorsa bin 250 yataklı şehir hastanesi niye yapılıyor? Mersin cezalandırılıyorsa Mersin-Anamur arasında şu anda harıl harıl tüneller kazılıyor. Mersin cezalandırılıyorsa buraya kaç tane olimpik havuz, olimpik spor salonları niye yapıldı? Mersin cezalandırılıyorsa havaalanı inşaatını devlet durdurur. Devlet bu inşaatı durdurmadı. Bu inşaatı alan özel sektör firması olan şirketin finansal sorunları var, inşaat ondan durdu. AK Parti bugüne kadar Türkiye’de havaalanlarını 26’dan 52’ye çıkardı. Bu havaalanlarının yapıldığı illerin içerisinde AK Parti’li olmayan iller de var. Yani eğer ‘AK Parti belediyesini kazanamadığı yere yatırım yapmıyor’ derseniz, bunları getirir önünüze koyarlar” diye konuştu.

“MERSİN’DE YARIM KALAN BİR PROJE YOK”

AK Parti’nin, hiçbir yerde başladığı yatırımı yarım bırakmadığını, Mersin’de yarım kalan bir yatırım olmadığını savunan Taşpınar, Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’nde firmalar kendilerine verilen süre içerisinde taahhüt ettiklerini yapmadıkları için sözleşmelerinin feshedildiğini kaydetti. Taşpınar, “Bunların hepsi yeniden yapılır. AK Parti, hiçbir yerde başladığı yatırımı yarım bırakmamıştır. Er ya da geç, hatta kendisinden önce başlayıp yıllarca yarım kalan projeleri bitirmiştir. Bugün de Mersin’de yarım kalan bir proje yok. Bir cezalandırma da yok. Daha önümüzde zaman var, eğer ömrümüz yeterse bu havaalanının çalıştığını da göreceğiz, bu turizm bölgesini de göreceğiz, Mersin-Antalya yolunun açıldığını da göreceğiz. Aynı Mersin-Ereğli arasındaki otobanın açıldığını gördüğümüz gibi, aynı bugün Pozantı’dan Ereğli’ye kadar 8 tane tünel nasıl yapılmışsa Mersin’den Anamur’a kadar da 22 tane tünel aynı şekilde yapılacak ve bunu göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“TURİZM BÖLGESİNDE FİRMALAR TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ”

Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi’ne altyapı götürülmediği için firmaların kazma bile vurmadıkları yönündeki eleştirilere de yanıt veren Taşpınar, oraya elektrik ve su götürüldüğünü, doğalgaz hattının geçeceği yerlerde sorunlar olduğu için henüz doğalgazın götürülemediğini ve kamulaştırmalar nedeniyle de yolun bitmediğini anlattı. Bunun hukuki bir süreç olduğuna işaret eden Taşpınar, şunları söyledi: “Yolun bitmemesinin sebebi de kamulaştırma. Bu da bir hukuki süreç. Yani devletin burada bir ihmali yok. Bahçenizden yol geçirecek devlet, siz de vatandaş olarak hakkınızı ararsınız. Orada hukuki bazı meselelerden dolayı yol bitmedi. Hukuksal olarak sorun olmayan yerlerdeki yollar yapıldı. Doğalgazın da geçeceği yerlerde sorunlar var, o nedenle götürülemedi. Tabi yapılan sözleşmelerde şartlarda neler var, onları net olarak bilmiyoruz ama Bakanlığımıza sorduğumuz zaman, ‘bu turizm bölgesinin iptal edilmesinin sebebi, şartnamedeki şartları yatırımcı firmalar yapması gereken sürede yapmadığı için feshettik’ diyorlar. Yeni bir ihaleye çıkılacak, artık Bakanlık o konuda nasıl bir karar alacak, şu anda net bir bilgim yok. Tabi o firmalar da yasal olarak buna dava açmışlar, öğrendiğime göre. Onun sonucu ne olur onu da bilemeyiz.”

“HAVAALANINDAKİ FİNANSLA SORUN ÇÖZÜLÜRSE 2 YIL İÇİNDE BİTECEK”

“Mersin halkının merak ettiği konu, bu yatırımların ne zaman bitirileceği?” sorusu üzerine ise Taşpınar, bazı yatırımlarda hukuki süreç olduğu için yüzde 100 bitiş tarihi verilemeyeceğini söyledi. Merkez Toroslar ilçesinde yapılacak hastane inşaatıyla ilgili tarihin belli olduğunu dile getiren Taşpınar, “Bin 250 yataklı hastane 2016’nın ilk yarısında Mart’ta, Nisan’da bitecek ve faaliyete geçecek. Şu an temeli atılıyor, temeli atıldıktan 1,5 yıl sonra bu hastane bitecek. Eğer havaalanı inşaatındaki finansal sorun bugün çözülürse 2 yıl içerisinde bitecek. Havaalanındaki firmanın bu finansal sorunu olmasaydı inşaat şu anda yarıyı geçmişti. Firma çözemezse hemen feshedilecek bugüne kadar yapmış olduğu, devlete vermiş olduğu teminatlar devlete irat kaydedilecek, yeniden ihaleye çıkılacak. Kaldı ki, biz bu firmanın hesabını yanlış yaptığını, 3 artı 10 yıl ‘yap-işlet-devret’in buradaki havaalanı için rantabl olmadığını biliyoruz. Firmanın bir hesap hatası var burada. Tabi yanlış yapan firma da artık bunun cezasını çeker” şeklinde konuştu.

“TÜM BUNLARI YAPAN AK PARTİ İKTİDARI MERSİN’İ CEZALANDIRIR MI?”

Bakın Mersin’den Diyarbakır’a, Şanlıurfa’ya kadar kesintisiz otoban, Mersin-Ankara yolunun Ereğli sapağına kadar 175 kilometresinin de otoban olduğunu, Çeşmeli’ye kadar olan otobanın da Taşucu’na uzayacağını, projenin bittiğini ve ihale aşamasında olduğunu ifade eden Taşpınar, şöyle devam etti: “Tüm bunları yapan AK Parti iktidarı Mersin’i cezalandırır mı? Böyle bir ihtimal var mı?"

Editör: Barış Köksal