2008 yılında ambalaj atıklarının çevreye zarar vermeden ayrı toplanılarak geri dönüşüm tesislerinde ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projede binlerce ton geri dönüşümlü atıkların toplanıldığını ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yerel yönetim olarak çevreye büyük önem verdiklerini söyledi. Kocamaz, “Çevre ve insan odaklı belediyecilik anlayışımız gereği çevre projelerimizi olsun bitsin anlayışı ile değil sürdürebilirlik anlayışı ile tüm canlı faaliyetlerinin sürdürüldüğü her an yenilemeye ve güncel tutmaya gayret ediyoruz. Bu projelerimizden yalnız bir tanesi olan Geri Dönüşüm projesinde ise vatandaşın istek ve dileklerini dikkate alarak eğitim ve toplama yöntemlerimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Alanında uzman olan Çevre Mühendislerinden oluşturduğumuz ve yönetmelik gereği lisanslı geri dönüşüm firması ile işbirliği yaparak yürütülen faaliyetlerimizi, mahalle mahalle planlayarak tüm Tarsus’umuzu kapsayan bir toplumsal çevre hareketine dönüştürme yolunda ilerliyoruz” dedi.
Yeni uygulamanın Eski Ömerli, Yeni Ömerli ve Yeşilyurt mahallelerinde pilot olarak uygulanması sonucunda vatandaşımızın da istek ve arzusuyla başarıya ulaşıldığını belirten Başkan Kocamaz, “Her apartmana bir kova, her siteye bir konteynır” parolasıyla yola çıktığımız bu uygulamada pilot bölgelerde elde edilen deneyimlerle önce Altaylılar Mahallesi’nde başlayan çalışmalar şimdi Kırklarsırtı Mahallesi’nde devam etmekte ve aşama aşama tüm mahallelerimizde apartmanlara ücretsiz olarak kova, sitelere ise konteynır temin ederek tüm vatandaşlara ulaştıracağız. Vatandaşımıza sağladığımız bu kova ve konteynırlara vatandaşımız ambalaj atıklarını evinde bekletmeden geri dönüşüm toplama kova ve konteynırlara atabilecek ve hem atığı ayıran vatandaşımız hem de toplama ekiplerimiz açısında daha pratik ve uygulanabilir hale getiriyoruz. Bu sayede sadece iki mahallemizde yaklaşık 10.000 kişinin kullanabileceği sayıda Geri Dönüşüm toplama materyali dağıttık. Vatandaşlarımızın proje destekleri bizlere daha büyük enerji ve moral vermektedir ve bu sayede çalışmaları her mahallemize hızlı bir şekilde ulaştıracağımızı düşünüyoruz. Vatandaşların gönüllülük ve sosyal sorumluluk bilinciyle yürütülen proje Tarsus’ta gelecek için olumlu sinyaller vermektedir” şeklinde konuştu.
Kırklarsırtı mahallesinde projenin çalışmaları yürüten ekipler, kapı kapı dolaşarak vatandaşlara geri dönüşümün faydalarını ve projenin nasıl uygulanacağı hakkında eğitim veriyor.
Editör: Barış Köksal