Türkiye’de en son 2013 yılında elde edilen “Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü”nün ardından Avrupa Mükemmellik Ödülü yolculuğunda finalist oldu. 2016 yılı Şubat ayında yapılan başvuru sonrasında 25-29 Nisan 2016 tarihleri arasında İngiltere, İrlanda, Danimarka, İspanya ve Türkiye’den uzman değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilen saha ziyareti ile yapılan kapsamlı değerlendirme sonucunda, değerlendiricilerin hazırladığı ve EFQM’e sunduğu raporu ödül jürisi de değerlendirerek Tarsus Belediyesi’nin Finalist olmasına karar verdi.

Bu sonuçla Tarsus Belediyesi, Avrupa Mükemmellik Yolculuğuna başvurduğu ilk yılında finalist olarak kabul edilen 15 kurumdan biri oldu. Finalistler arasında dünya çapında bilinen Bosch firmasının Almanya ve Portekiz’de fabrika veya şirketleri, Madrid’de bir yerel yönetim, İngiltere’den bazı okullar ve Türkiye’den İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmesi (İETT) ile Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin Türkiye’deki tüm fabrikaları bulunuyor.

Avrupa’da finalist oldukları için gururlu olduklarını belirten Belediye Başkanı Şevket Can, bu başarı yaptıkları kaliteli çalışmaların mükafatı olduğunu söyledi. Can, “2002 yılında dönemin Tarsus Belediye Başkanı ve şimdi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olan sayın Burhanettin Kocamaz’ın döneminde kalite çalışmalarına başladık. Benim de, 1997 yılından bu yana memur, müdür ve başkan yardımcılığı görevlerini yaparken içinde bulunduğum bu çalışmalarda; özdeğerlendirme yapmaya, vatandaş ve çalışan memnuniyetini ölçmeye, sunduğumuz hizmetleri verilerle yönetmeye başladık. Yaptığımız sürekli iyileştirmeler sonucunda sunduğumuz hizmetlerle Tarsus’u nakış nakış işledik. Kalite ve mükemmellik yolculuğumuzda basamakları bir bir çıkarak; Türkiye’de Mükemmellik Büyük Ödülü alan ilk ve tek belediye olduk. 2002 yılında; Türkiye Kalite Derneği’ne (KalDer) üye olarak çalışmalara başladık. 10 yılda elde edilen birçok başarının ardından 2013 yılında Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü kazandık. Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız projelerin yanında, hizmet kalitemizin sürekli arttırılmasına katkı sağlayan, kalite ve mükemmellik çalışmaları kapsamında 2015 yılında EFQM’e üye olduk. Üye olduktan sonra özdeğerlendirme çalışmamıza devam ederek, iyileştirme projelerimizi belirledik ve hayata geçirmek üzere çalışmalar yaptık. Bu süreçte gerekli eğitimleri de aldık. Başvuru dokümanımızı çalışanlarımızın katkılarıyla hazırlayarak ödül başvuru takvimine göre EFQM’e teslim ettik. Belediyemizde yapılan saha ziyaretinin ardından sürecin sonunda değerlendirme ekibi tarafından finalist olduğumuz açıklandı. Ülkemize, ilçemize, belediyemize ve hemşerilerimize hayırlı uğurlu olsun” ifadesini kullandı.
Editör: Barış Köksal