Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) sponsorluğunda 2015 yılında Kushimoto'da yeniden başlayan sualtı kazılarından elde edilen buluntular, Mersin Deniz Müzesi'ndeki 'Daimi Ertuğrul Sergi Salonu'nda ziyarete açıldı.

SUALTINDAN ÇIKARILAN 340 ESER SERGİLENİYOR

'Daimi Ertuğrul Sergi Salonu'nun açılışı dolayısıyla Mersin Deniz Müzesi'nde düzenlenen törende konuşan Ertuğrul Fırkateyni Sualtı Kazıları Başkanı Tufan Turanlı, Mersin'deki serginin Ertuğrul Fırkateyni'nin 12. sergisi olduğunu söyledi. Serginin bundan sonra Amerika'da, İspanya'da, daha sonra da Karadeniz'deki diğer kentlerde de oluşturulacağını kaydeden Turanlı, "Ancak bu serginin bir Mersinli olarak benim için en önemlisi olduğunu söyleyebilirim. Bu serginin başka bir özelliği, bu bir daimi sergi. Mersin'in kardeş kenti Kushimoto'nun gönderimi sayesinde 340 eser, bundan sonra daimi olarak Mersin'de sergilenecek" dedi.
Ertuğrul Fırketiyni'nin 16 Eylül 1890 tarihinde, yakalandığı fırtına sonucu kayalara çarparak battığını hatırlatan Turanlı, "Bundan sonra gemiden çıkan toplar, tüfekler, değerli malzemeler İstanbul'a gönderildi. Maalesef koskoca 78 metrelik gemiden arta kalan fazla bir şey yok. Ancak buna rağmen 11 yıldır süren dalışlar ve kazılar sürecinde 8 bin 300'e yakın eser çıkardık ve bunlardan şehitlerimizin anısını bana göre güzel bir şekilde tanımlayan 340 eser, bugünden itibaren Mersin'de daimi yerini buluyor" diye konuştu.

Mersin Deniz Müzesi'nde açılan serginin, Ertuğrul Fırkateyni'nin batmış olduğu ve Mersin'in kardeş kenti olan Kushimoto'da da heyecanla karşılandığını aktaran Turanlı, müzede 'Daimi Ertuğrul Sergisi'nin yanında, büyük salonda Japon kültüründen örneklerin sunulduğunu ve Kushimoto kentinin fotoğraflarla tanıtıldığını belirtti.

Akdeniz Bölge Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ise eski çağlardan bu yana deniz ve denizcilikle yakın münasebeti olan Mersin'in, Deniz Kuvvetleri personeli için de özel bir yeri olduğunu söyledi. 2011 yılında açılan Mersin Deniz Müzesi'nin, ülkemizin denizcilik alanındaki dördüncü müzesi olduğunu ifade eden Demirhan, "Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyrinin anısına, ilki Deniz Kuvvetleri Komutanımızın himayesinde Beşiktaş Deniz Müzesi'nde açılan Ertuğruf Fırtkateyni batından çıkarılan malzemeler sergisi, yaklaşık 6 ay süren çalışmanın ürünü olarak oluşturulmuştur. Buradaki salonun oluşturulmasında ve bu serginin Mersin Deniz Müzesi'ne kazandırılmasında emekleri olanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Demirhan, serginin oluşturulmasına katkılarından dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve Ertuğrul Fırkateyni Sualtı Kazıları Başkanı Tufan Turanlı'ya plaket verdi.
Konuşmaların ardından Mersin Deniz Müzesi'nde oluşturulan Daimi Ertuğrul Sergi Salonu ve Daimi Deniz Okulları Mersin Yılları Sergi Salonu’nun açılışı, Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
Açılış sonrası törene katılanlar salonu gezerek sergilenen eserleri yakından görme fırsatı buldu.
Editör: Barış Köksal