Her sezona Silifke’de yetiştiren erkinci ürünleri tadarak 'merhaba' diyen vatandaşlar da, sezona yeni ürünlerini ilk tatmanın keyfini çıkarıyorlar. Sektördeki bilişsel ve teknolojik gelişmeleri yakinen takip ederek, üretimini de bu kriterlere göre gerçekleştirerek kamuoyunda adından sıkça söz ettirmeyi başaran Silifkeli çiftçiler, nektarin cinsi şeftaliyle de örtü altında erkenci meyve yetiştiriciliğinde farkını ortaya koydular.

İlk üründen 2 ton hasadı gerçekleştirilen şeftalinin nektarin cinsi meyveleri İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehirlere gönderdiklerini belirten üretici Remzi Çoban, Silifke bölgesinde bir ilki gerçekleştirdiğini, kilosunu 8 TL’den gönderdiği meyvenin fiyatından da oldukça memnun olduklarını ifade etti.

Nektarin cinsi çağlanın sadece olgunlaşmış meyvesini değil, çağlasını da satarak hem ek gelir elde ettiklerini, hem de seyreltme işlemi ile olgunlaşan meyvelerin daha kaliteli olduğunu belirten üretici Çoban, “Silifke’de ilk kez nektarın cinsi şeftaliyi biz yetiştirdik. İki yıldır üretimini yapıyoruz. Fidanlarını dikeli sadece iki yıl oldu ama oldukça memnunuz. Getirisinden memnunuz, bütün üreticilere de tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Örtü altında yetiştirdiğimiz bu meyveden dönüm başına 2,5 ile 3 ton ürün beklediklerini açıklayan Çoban, “Şuanda benim 7 dönüm bahçem var. Bu yedi dönüm seradan inşallah 20 ton ürün hasat etmeyi düşünüyoruz. Biz bu durumdan oldukça memnunuz. Nektari’ nin hem çağlasını hem olgun meyvesini sattık. buda bize ek gelir imkanı oldu. Bir taşla iki kuş vurduk. Güzel bir gelir kapısı olduğu ve ekmeğini biz gibi topraktan çıkaran diğer çiftçi kardeşlerimize de tavsiye ediyoruz. Alternatif olarak değerlendirebilirler” şeklinde konuştu.

Silifkeli üreticilerin erkenci üretim noktasında günden güne geliştiğini belirten Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Silifke’nin nektarın cinsi çağlada da başarı gösterdiğini dile getirdi.
Yapılan kontrollerde hiçbir kalıntıya rastlanmadığının, Silifkeli çiftçilerin sektördeki standartlara göre üretim yaptığının belgesi olduğunu açıklayan Süngü, ”Bu tablo hepimizi onurlandırdı. İlçemiz erkenci üretim merkezi olması noktası noktasında hızla mesafe almaktadır. Turfanda üretiminde artık bir ekol olan ilçemiz, tüketicilere hep sezonun ilk meyvelerini tatmalarını sağlamıştır. İlçemiz de, yine yeni ürün nektarın meyvesinde de ilk hasadı yapıldı“ dedi.
Editör: Barış Köksal