3.5 MW'lik üretim lisansı ile çatı üzerlerine konulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi'nde son aşamaya geldiklerini belirten Başkan Can, hizmette kalite, etkinlik ve sürekliliği sağlayan bir yerel yönetim anlayışına sahip olduklarını kaydetti.


Hedeflerinin, yerel yönetimin etkin gücünü en üretken biçimde kullanarak Tarsus’u çağdaş, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kent vizyonuna ulaştırmak olduğunun altını çizen Başkan Can, “Üretken belediyecilik anlayışıyla, şeffaf bir yönetim sergiliyoruz” dedi.


Birçok konuda örnek olduğu gibi GES projesinde de örnek ve üretken olduklarını söyleyen Can, şöyle devam etti:


“Her şey Tarsus ve Tarsuslular içindir. Santral ekipmanlarının da montajının ardından üretime geçeceğiz. Projenin diğer bir yan faydası şüphesiz GES türü projeler çevreci projelerdir. Projemiz bu açıdan da ayrı bir anlama sahiptir. 3 ihale toplamda 3,5MW. Güneş Enerji Santralleri projeleriyle yaklaşık olarak 3.062,5 hanenin elektriği karşılanabilmektedir. Enerji bakımından ülke olarak dışa bağımlıyız. Bu durum sanayi üretimimiz için risk teşkil etmektedir. Maddi anlamda da cari açığımızın önemli kısmını enerji giderleri teşkil etmektedir. Şehir merkezlerinde bulunan elektrik dağıtım hatlarının eski ve elektrik tüketiminin artması nedeniyle, gerilim düşümleri olmakta, elektrik hatları ısınmaktadır. Buna bağlı enerji kesintileri yaşanmaktadır. Hatta düşük gerilimler yüzünden vatandaşların, bizlerin elektrik-elektronik cihazları arızalanmakta, bozulmaktadır. Şehrimizin içinde mahallelerimizde bulunan kapalı semt pazarlarımızın çatısına kurduğumuz Güneş Enerji Santralleri hem belediyemizin önemli anlamda elektrik ihtiyacını karşılamış olacak, hem mahalle aralarında olması hasebiyle şehir elektrik hatlarını da rahatlatacak” dedi.


Ürettikleri elektriği satacaklarını da kaydeden Başkan Can, “Güneş enerjisinden elektrik üretimİ için paneller Yeni Mahalle Semt Pazarı, Kırklarsırtı Pazar Yeri, Bağlar Pazar Yeri, Canlı Hayvan Pazarı, Şehitishak Turkuaz Semt Pazarı ve belediye yerleşkesi içindeki müdürlük binalarının çatılarına monte edildi. GES projemizde sona az kaldı. Proje bittiğinde Tarsus Belediyesi 3.5 megawatlık elektrik üretecektir. İnşallah bu güneş enerjisi panelleri devreye girdiğinde yıllık yaklaşık 3 milyon lira gelir elde edeceğiz" ifadesini kullandı.

Editör: Barış Köksal