Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi’nin, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Down Kafe’de düzenlediği etkinlikte, Belediye Başkanı Neşet Tarhan çocuklarla dans etti, down sendromlu çocuklar yeteneklerini sergiledi. Her yıl Mart’ın 21’inci günü, 21’inci kromozomun 3 tane oluşunu simgelemek amacıyla kutlanan Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü, Mezitli Belediyesi ve Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikle kutlandı. Down Kafe’de Gönüllü Palyaçolar Mersin Tebessüm Gönüllüleri ve Mezitli Belediyesi Zumba Spor Okulu öğrencilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, down sendromlu gençlerden oluşan Ritim Gurubu mini bir konser verdi. Davuldan darbukaya çok sayıda enstrümanın kullanıldığı mini konser büyük beğeni topladı. ZİÇEV bünyesinde kurulan dans ekibinin gösterisinin ardından, down sendromlu gençler de yeteneklerini sergilediler. 

Etkinlikte Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ve Eşi Sembol Tarhan da down sendromlu gençler, veliler ve katılımcılarla birlikte halay çekti. Etkinlikte, hazırlanan stantta çikolata yapan çocuklar, legodan farklı şekiller üretme şansı yakaladılar. Mezitli’de şubesi bulunan bazı firmalar da çocuklara hediye paketleri dağıttı.

“Halkımızın, down sendromlu bireylerin eksik değil, bizden çok fazla olduklarını fark etmelerini istiyoruz”

Etkinlikte konuşan Başkan Tarhan, etkinliği, halkın down sendromlu gençlerin ve sergileyebildikleri yeteneklerinin farkına varmaları için gerçekleştirdiklerini söyledi. Tarhan, “Bir hastalık değil, genetik bir farklılık olan down sendromu, sadece insanda değil, her canlıda görülebilen bir durum. Sayıları oldukça fazla olmasına rağmen sosyal hayatta yerleri pek bulunmayan down sendromlu bireyler, hayata karışmalarını zorlaştıran genetik farklılıklarına rağmen gerekli eğitim, sosyal farkındalık ve kabulle bu durumu tersine çevirebiliyor. Biz belediye olarak zaten bunları biliyor ve çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz. Down Kafemizde onların sosyal alanda daha çok yer almalarına imkan tanırken, halkımızın da onlarla bir arada olarak aslında farklı olmadıklarını, eksik değil, bizden çok fazla olduklarını fark etmelerini istiyoruz” dedi.

Özellikle öğle yemeklerini Mezitli Belediyesi Sosyal Tesislerinde bulunan Down Kafe’de down sendromlu çocuklarla yemeye gayret gösterdiğini ifade eden Tarhan, “Bu arkadaşların bizden bir fazlalığı var. +1 kromozom bizden daha farklı bu arkadaşlarımız. Ama bu fazlalık artı özelliklere sahip kıldı. Bizden çok farklı özelliklere sahipler. Çok temiz yürekliler. Keşke hepimiz bunlar kadar temiz yürekli olabilsek. Keşke hepimiz bunlar kadar sevecen olabilsek. Down sendromlu çocuklarımıza elimden geldiğince zaman ayırıyor, seviyor ve sarılıyorum. Onlarda çok farklı bir enerji görüyorum. Onların mutlu olduğunu görmek bana güç veriyor” diye konuştu.
 
Editör: Barış Köksal