Suriyeli iş insanı ve mozaik sanatçısı Halit Hammadi, İdlib'de 15 yıl önce mozaik tesisi açtı. Yıllar içinde işini geliştirerek, ürettiği mozaik eserleri yurt dışına satmaya başlayan Hammadi’nin işleri, Suriye’de başlayan savaşla birlikte bozuldu. İş yapamaz duruma gelince Türkiye’ye gelmeye karar veren Hammadi, bir yıl önce ailesiyle birlikte Mersin’e yerleşti. Hükümetten aldığı izinle Mersin’de şirket kuran ve Erdemli’nin Elvanlı Mahallesi’nde yaklaşık 200 bin dolar harcayarak bir atölye kuran, merkez Mezitli ilçesinde de ‘İbla Mozaic’ isimli bir mağaza açan Hammadi, burada başladığı üretimle Mersin’den dünyaya açıldı.

Eserlerini Mersin’den birçok ülkeye ihraç ediyor


Elvanlı’daki atölyesinin kapılarını İHA’ya açan Hammadi, çalışmalarını ve hedeflerini anlattı. Mozaiğin hem dekorasyon hem de tablo olarak kullanıldığını belirten Hammadi, İbla’nın, Suriye'de mozaikleri çok ünlü tarihi bir kent olduğunu söyledi. İbla’da 5 bin yıllık mozaikler bulunduğunu dile getiren Hammadi, kendisinin de mozaik sanatını küçük yaşlarda ustasından öğrendiğini, her şey el yapımı olduğu için çok büyük bir dikkat ve ustalık gerektiren bir sanat olduğunu vurguladı. Suriye’den getirdiği makinelerle kurduğu atölyede, Adana, İzmir, Hatay, Silifke ve İskenderun’dan aldığı mermerleri, 5 adet mermer makinesinde çeşitli ebatlarda keserek döşeme için hazırladıklarını anlatan Hammadi, daha sonra bu mozaik parçalarını hazırlanan şablon üzerine yapıştırdıklarını kaydetti.


Mozaik sanatının geçmişinin 3-4 bin yıla dayandığını, özellikle Roma dönemi ve Yunan geçmişinde yoğun olarak kullanıldığını, Türkiye topraklarındaki birçok medeniyetin izlerinde de mozaik olduğunu anlatan Hammadi, ancak şu anda Türkiye’de bu sanatı yapan bulunmadığına dikkat çekti. Mersin’den yeniden dünyaya açıldığını ve burada ürettikleri mozaik eserleri ABD, Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Kanada, Irak gibi birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirten Hammadi, sipariş üzerine de çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“Bu sanatı Türklere öğretmek istiyorum. Gelsinler hem bir meslek öğrensinler hem de onlara bir iş kapısı olsun”


Mersin’deki atölyede kendisi ve oğlu dahil tamamı Suriyeli 11 kişi çalıştıklarını bildiren Hammadi, bu sanatı Türklere de öğretmek istediğinin altını çizdi. Atölyeyi daha da büyütmek ve Türkiye’nin başka kentlerinde de fabrikalar açmak istediğini dile getiren Hammadi, bu işi yapmak isteyen Türklere de çağrı yaparak, “Kadın veya erkek, bu sanatı öğrenmek isteyen herkese kapımız açık. Özellikle Türk gençlerine bu işi öğretmek istiyorum. Gelsinler, burada vereceğim kursla hem bir meslek öğrensinler hem de onlara bir iş kapısı olsun. İlla atölyede çalışmaları da gerekmiyor. Malzemeleri alıp evlerinde yaparak eseri bize getirebilirler. Buna da açığız. Türklerle çalışmak istiyorum. Belediyeler ya da devlet kurumları da bize insanları gönderebilirler. Onlara işi öğreterek bir meslek sahibi olmalarını sağlayabiliriz. Bize belediye ya da hükümet tarafından destek verilsin, biz de işimizi büyütelim” dedi.

“Türkiye'de 500 bin dolarlık yatırım yapmayı hedefliyorum”


Artık Mersin’e yerleştiğini ve ülkesine dönmeyi düşünmediğini de söyleyen Hammadi, hem Mersin’deki atölyesini büyütmek hem de İzmir, Antalya gibi büyük kentlerde yeni fabrikalar kurmak istediğini söyledi. Türkiye’de bu alandaki yatırım hedefinin 500 bin dolar olduğunu vurgulayan Hammadi, “Şu anda atölyemiz küçük ve işçi eksiğimiz var. O nedenle ayda 3-4 bin dolar gelir elde ediyoruz. Ancak, işçi sayımız arttıkça gelirimiz ve eser sayımız da artacak. Büyüklüğüne göre bir eserde 5 bin ile 100 bin arasında değişen mozaik parçası kullanıyoruz. Zor bir iş, her bir mozaik parçasını esere tek tek yapıştırıyoruz. Bazen bir eser ortalama 15-20 günde tamamlanıyor. Ama biz yoğun bir çalışmayla bir ayda yaklaşık 50-60 eser ortaya çıkarıyoruz ve tamamını ihraç ediyoruz. İşçi sayımız artarsa ayda 300-500 eser çıkarırız. Onun için Türk işçi çalıştırmak istiyorum” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yaptığım mozaik portresini hediye etmek istiyorum”


Çalışmalarında Türk büyüklerinin portrelerini de yaptıklarını belirten Hammadi’nin eserleri arasında Atatürk portresi, Türk Bayrağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portreleri dikkat çekiyor. Özellikle kendilerini çok seven Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki mozaik portresini yaptığını, bu portreyi Erdoğan’a armağan etmek istediğini vurgulayan Hammadi, “Ben de Erdoğan’ı çok seviyorum. Onun için de bu portreleri yaptım. Biz bu mozaik portreleri Erdoğan’a hediye etmek istiyoruz. Biz ondan davet bekliyoruz. Bizi davet ettikleri anda bu portreleri götürüp Erdoğan’a hediye edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal