25 Şubat - 2 Mart tarihlerinde Fransa’da yapılan Dünya Salon Okçuluk Şampiyonası yarışmalarında takım olarak Dünya şampiyonluğu, 19-24 Mayıs tarihlerinde de Slovenya’daki yarışmalarda takım halinde Avrupa şampiyonu olan Aleyna Akçınar ile aynı yarışmada takım halinde Avrupa üçüncü olan Betül Demir’e nöroterapi desteği veriliyor.

KILIÇÇI: “HEDEFİMİZ TÜRK SPORUNA NEUROFEEDBACK SİSTEMİNİ KAZANDIRMAK”
Neurofeedback konusunda dünyanın en ileri sistemi sayılabilecek EEG Info Neurofeedback Türkiye Temsilcisi Uzman Psikolojik Danışmanı ve EEG Info Neurofeedback Klinisyeni Orhan Kılıççı, Türkiye’de milli takımların ve tüm sporcuların bu sistem sayesinde dünyada hak ettikleri yere geleceğinden kuşku duymadığını söyledi.
Geçen olimpiyatlarda başarısız olan sporcuların bu sistemle performanslarını kolayca katlayacaklarını ifade eden Kılıçcı, "Bayan milli takım sporcular daha ilk 10 seansta çok daha fazla konsantre oluyorlar ve duygusal kontrolü üst seviyeye çıkarıyoruz. En büyük hedefimiz, Türk sporuna Neurofeedback mental eğitim sistemini kazandırmak. Spor psikologlarımızı ve tüm antrenörlerimizi bu konuda bilgilendirmeye hazırız. Atatürk’ün akıllı sporcu öngörüsünün en önemli aracı neurofeedback yöntemidir ve bunun artık Türkiye’de de yaygınlaşması, ülkemiz insanı için çok büyük bir kazanç olacaktır” diye konuştu.

AKÇINAR: “SEANSLARA BAŞLADIKTAN SONRA KONSANTRASYONUM ARTTI”
Okçuluk alanında takımlarda Dünya ve Avrupa şampiyonluğu bulunan milli sporcu Aleyna Akçınar, seanslara başladıktan sonra konsantrasyonunun her alanda arttığını ifade ederek, “Seneye gireceğim üniversite sınavına hazırlanamıyordum bile. Haliyle bu da performansımı etkiliyor ve huzursuzluk yaşıyordum. Şimdi ise üç katına çıkan konsantrasyonum sayesinde 1,5 saat hiç kalkmadan çalışabiliyorum. Tüm ailem bu hızlı gelişmeden çok memnun oldu” dedi.

DEMİR: "HİÇ ÖFKELENMİYORUM"
Slovenya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda takımlarda Avrupa üçüncüsü olan Betül Demir ise, “Eskiden çok çabuk moralim bozuluyordu. Hemen üzülen ve bunu uzun sure devam ettiren bir yapım vardı. Neurofeedback seanslarına başladıktan sonra çabuk üzülmek şöyle dursun, neredeyse hiç öfkelenmiyorum. Bu da doğal olarak yaşamıma ve severek yaptığım okçuluk sporuna büyük katkı yapıyor” şeklinde konuştu.

ATAŞ: “OKÇULUK BRANŞINDA NÖROTERAPİ TEKNİĞİ TÜRKİYE’DE İLK”
Okçuluk Federasyonu Mersin İl Temsilcisi ve sporcuların antrenörü Aytekin Ataş, son 3 yıldır okçuluk alanında Mersin olarak çıtayı yükselttiklerini vurgulayarak, "Bunun gururunu yaşıyoruz. Sporcularımızın okul ile birlikte spor hayatını daha düzenli ve performanslarını arttırma gayesi ile nöroterapi seanslarına başladık. İki sporcumuz milli takımda. Bir antrenör olarak öncelikle sporcularımızın psikolojik yönden güçlü olmalarını sağlamak gerektiğini düşündük ve bilimsel veriler ışığında destek olmaya çalıştık. Türkiye’de okçuluk alanında Nöroterapi tekniğini kullanarak bir ilki gerçekleştirmenin onurunu bizlere yaşatan ve sporcularıma göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı Sayın Orhan Kılıççı’ya, MESİAD üyesi olan psikoloğumuz Sayın Nurgül Aydın’a ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı.

NEUROFEEDBACAK (NÖROTERAPİ) NEDİR
ABD Spor Psikolojisi Kurulu tarafından yaptırılan deney ve çalışmalarda, Neurofeedbacak (nöroterapi) mental sağlık tekniği ile sporcuların fiziksel denge ve atletik performanslarında önemli gelişmelerin kaydedildiği bildirilmiştir. Dünyanın önemli spor kulüpleri arasında yer alan Milan, Barcelona, Real Madrid, Chelsea spor kulüplerinde kullanılmakta olan neurofeedback mental sağlık tekniğini, birçok ülkenin olimpiyat takımları da kullanmaya başlamıştır. Son yılların gözde performans arttırıcı tekniği sayesinde, doğal doping yapılan beyin çok daha seri çalışmakta, vücudun kontrolünü daha da iyi yapabilmektedir.
Editör: Barış Köksal