Sahurda su içip yatmanın gün içerisinde açlığı artırdığını belirten Özel Fizyomed Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Diyetisiyeni Cansu Aslan, ‘Oruç tutarken ilk olarak sahurda yapılan yanlışlıklara baktığımızda, sahura kalkmamak, ya da sadece su içip yatmak uzun süren açlık süresini 20 saatin üstüne çıkarttığı gibi, açlık kan şekerini  düşürerek gün içerisinde  halsizliğe yol açacaktır. Bu gibi durumlarda kalori içeriği yüksek olan  besin tüketimi yapmak yerine, sahurda sofralarımızı besin değeri ve lif oranı yüksek, tok tutucu özelliği olan örneğin yumurta , tam tahıllı ekmek, kepekli  ekmek tüketimi yapmak  iftara kadar olan açlık  hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra sahurda tükettiğimiz meyve, gün içerisinde vücudumuzun   vitamin –mineral desteğinin sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

 İftarda ise, bir bardak ılık su, bir hurma veya iki adet zeytin, arkasından çorba içerek orucumuzu açmalıyız. Oruç açıldıktan 10-15 dakika beklendikten sonra sıcak tencere  yemekleri, fırında veya ızgarada pişmiş yağsız etler, yoğurt sebze gibi besinleri dengeli tüketerek ,tuzlu , yağlı,baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıyız.

İftardan sonra en az 45-60 dakika tempolu yürüyüş yapmak günlük aktivite miktarını arttırarak, sağlıklı ve formda kalmayı sağlayacaktır.

Hangi durumlarda oruç tutmak sağlığımıza olumsuz izler bırakır?

Hastanede yatarak veya  ayaktan tedavi görenler  ,kronik rahatsızlığı nedeniyle, ilaç kullanan bireylerin oruç tutmaları vücut sağlığını olumsuz etkilemektedir’ dedi.

Editör: Barış Köksal