Op. Dr. Albayrak gebelik öncesi ve gebelik sonrası yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı;

Sağlıklı bir gebelik süreci için hamilelik başlamadan önce  bir kadın  hastalıkları ve doğum kliniğine başvurması  ve gebelik öncesi gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Malesef toplumumuzda  oluşan gebelikleri  büyük çoğunluğu kontrolsuz ve gebelilk öncesi  profesyonel bir yardım almadan oluşmakta ve bir kısmı  var olan  ve varlığından habersiz olunan  hastalıklarla  gebelik sırasında yüzleşilmektedir. Bu durum hem anne sağlığı  ve hem de bebek sağlığı açısından olumsuz durumlar yaşanma riskleri taşımaktadır.  Hamilelik öncesinde  gebe adayları hastalık taşıyıcılığı,  gebelikte en sık karşılaşılan tansiyon yüksekliği ve diyabet  vb.  Hastalıklar açısından  açısından  sorgulanmalı ve tespiti halınde hamilelik öncesi kontrol altına alınmaldır. Hamilelik öncesi  kansızlık tespiti için testler,  gebelikte mevcudiyeti durumunda  bebeliğin  zeka gelişimini etkeleyen, düşüklere, erken doğuma ve ve annnede birtakım olumsuz durumlara  yol açabilen  troid hastalıklıklarının tespiti  için TSH testi, Toxoplazma rubella gibi gebelikte olması durumunda bebekte sağırlık başta olmak üzere çeşitli sinirsel hastalıklara yolaçabilen ve gebeliliğin sonlandırımasını bile gerektirebilecek enfeksiyonların tespiti  ve tedavisi  ve aşılarının planlanması, kan uyuşmazlığı için  çiftlerin  kan gruplarının,  hepatit B, HIV, İdrar testleri ve   rahim ağzı kanser tarama testlerinin mutlaka  yaptırılması gerekmektedir. İdeal olarak  3 ay önce   minimum 1 ay önce  folik asit desteğine başlanması  ve gebeliğin ilk 3 ayı kullanılması  bebeğin nöral tüp defekleri ( beyin ve omurilik hastalıkları), doğumsal kalp hastalıklarının önlenmesi  açısından hayati öneme sahiptir.

Gebelik  oluştuktan sonra yine bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına  başvurması  ve gebelik süresinde gebelik takibi ve testler açısından kontrol altında olmalıdır.
Sonuç olarak hamilelik kadınlar için doğal  bir süreçtir. Ancak var olan ve henüz tespit edilmemiş hastalıkların olması  ve önlemlerin alınmadığı durumunda anne ve bebek  sağlığı açısından ciddi olumsuzluklara sebeb olabilmektedir. 

Editör: Barış Köksal