Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı programa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli, STK temsilcileri ve Mersin iş dünyasının önemli isimleri katıldı.

Moderatörlüğünü Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar’ın yaptığı, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Barış Salihoğlu, TÜBİTAK MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım'ın konuşmacı olarak katıldığı forumda Ekonomi ve Sanayide İstikrarlı Büyüme konuşuldu.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli yaptığı konuşmada Mersin’de devam eden OSB yatırımlarını ve çalışma metotlarını anlattı. Mersin'in planlı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Tekli, ' Şuan Türkiye'de gelişmişliği yakalamış en güzel şehirlerin birinde yer alıyoruz. 2017 Yılında elektrik enerjisi artışımız yüzde 12,5, doğalgaz artışımız yüzde 30, MTOSB bütçesi yüzde 50 seviyelerinde arttı. Bugün Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan'ın yaptığı açıklamalar bizleri oldukça mutlu etti. Mersin şuanda doğudan ve batıdan büyüme odaklı istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor ve bu bizleri ciddi ölçüde mutlu ediyor' dedi.

''Tarıma ve turistik değerlere saygı göstermemiz gerekiyor''

Mersin’de OSB alanı kurulumunun verimli topraklar nedeniyle çok zor olduğunu belirten Tekli buna rağmen tarıma ve turistik değerlere saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mersin'in lojistik üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu belirten Tekli buna dayalı olarak Mersin'in ihracatı daha fazla olan illerin başında geldiğini belirterek, ' Mersin sanayicilerimiz açısından bulunmaz bir nimet. Mersin'in lojistik üstünlüğü tartışılmaz. Bu açıdan baktığımızda Mersin sanayisi, tarım ve turizmi değerlendirerek kendi ana maddesini kullanmış oluyor. Biz bu verilerle birlikte il olarak şuan vergi sıralamasında 6. sırada yer alıyoruz' dedi. 

''MTOSB'nin ihracatı, ithalatın altına hiç bir zaman düşmedi''

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ni kıyıda kenarda büyüterek bu günlere getirdiklerini belirten Tekli, 'Kıyıda kenarda büyüterek azimle bu günlere getirdiğimiz bölgemizde şuanda 171 adet firmamız yer alıyor ve bir o kadarda talep var. Sanayicilerimiz şu an gayet istikrarlı bir şekilde 2010 yılından bu yana büyüyerek yollarına emin adımlarla devam ediyorlar. Bölgemizin ihracatı hiçbir zaman ithalatın altına düşmedi. Bizim en çok önem verdiğimiz konulardan birisi de budur.' dedi.

Son olarak Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın talimatı ile MTOSB'de yer alacak olan 'Model Fabrika' hususunda bilgi veren Tekli, 'Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alacak olan model fabrikanın amacı, sanayicimizi ve üst düzey yöneticilerimizi bu fabrika içerisinde yetiştirmek ve Endüstri 4.0'a dayalı olarak dijital ortama hazırlanma alanında etkin rol oynayacak. Bu anlamda bugüne kadar bizden desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan, Mersin Valimiz Sayın Ali İhsan Su'ya şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ederim. Bu çalışmalarımızı yürüttüğümüz yönetim kurulu üyelerimize de ayrıca teşekkürü borç bilirim' dedi.
 

Editör: Barış Köksal