Türkiye ile Rusya arasında gelişen ekonomik ilişkiler ile Rusya pazarının kapısının ihracatçılarımıza açılması çalışmalarına hız verildi. Bu çerçevede Türkiye’ye gelen Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı uzmanları, Mersin, Antalya ve İzmir’de 20 üretim sahasını ve paketleme tesisinde incelemelerde bulundu.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Rusya’ya ihracatı yasak olan yaş meyve sebze ürünlerine yönelik yasağın kaldırılması çalışmaları kapsamında, 15 Mayıs’ta Türkiye’ye gelen Rus teknik heyeti, Antalya, İzmir ve Mersin illerinde biber, marul, balkabağı, kabak için 20 üretim sahasını ve paketleme tesisini gezdi.

Rus heyeti, üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemelerinin yanı sıra, sebzelerin toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden paketleme ve saklama konularında bilgi aldı. Rus yetkililer, Türkiye’de yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğine, Türkiye’nin dünyanın en büyük yaş meyve sebze üreticilerinden biri olarak dikkat çektiğine vurgu yaptı.

Kavak: “Türk-Rus ilişkilerinin ticaretle taçlandırılması için yoğun gayret sarf ediyoruz”

Yaptıkları inceleme sonuçlarını rapor ederek çalışmalarını bu yönde yapacaklarını belirten heyet yetkilileri, daha sonra Mersin’de Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya geldi.

Yapılan toplantıda Ali Kavak, Rusya ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinden son derece mutluluk duyduklarını, Rusya ve Türk halkları arasındaki kültürel, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ilişkilerin ticaretle de taçlandırılması için yoğun bir gayret sarf ettiklerini dile getirdi. Kavak, Ruslara Türkiye’ye gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

Kapanış ve değerlendirme toplantısında Rusya Federasyonu yetkilileri program kapsamında gözlemlenen üretim alanı ve paketleme tesislerini genel olarak beğendiklerini ve Türk halkının misafirperver ve çalışkan olduklarını gözlemlediklerini dile getirdiler.

Karmazin: “Türkiye’deki üreticilerin daha da bilinçlendiğini gözlemledik”

Türkiye’nin her yıl daha da geliştiğini dile getiren Heyet Başkanı Anton Karmazin, üreticiyi eğitmek için yoğun çaba harcayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ve çalışanlarına da teşekkür etti.

Türkiye’deki üreticilerin daha da bilinçlendiğini, zararlılarla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrendiklerini gözlemlediğini dile getiren Karmazin, bu gelişmeler ışığında iki ülke arasındaki yaş meyve sebze ticaretinin gelişeceğine inandığını ifade ederek ekibiyle hazırladıkları raporun Üst Yönetimce değerlendirdikten sonra karara varılacağını söyledi.

Karmazin, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında son iki yılda yaşanan sorunların artık geride kaldığını ve bu sorunların iki ülke arasındaki bağları daha güçlü kıldığını belirtti.
 
Editör: Barış Köksal