Atölyede atıl durumdaki kargılara hayat veren Romanlar, ürettikleri ürünleri yurt dışına ihraç edecek.

Toroslar Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilke imza atarak hayata geçirdiği projeyle Romanlar, yeni bir istihdam kapısına kavuştu. Toroslar Belediyesi’nin, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleştirdiği projeyle kursa başlayacak Roman vatandaşlar, ilçede toplanan kargıları işleyerek üretim yapacak. Üretim, Toroslar Belediyesi Mesleki Teknik Eğitim Kursları Merkezi (TORTEK) bünyesinde açılan Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nin ‘Hasır Örme Üretim Atölyesi’nde yapılacak. Kargı ve hasır ekipman ve makinelerinin yerleştirildiği atölyede, 1 ay önce kursa başlayan 30 Roman, burada hem meslek öğreniyor hem de üretim yapıyor. Kursta aynı zamanda günlük ücret de alan Romanlar, kurs bitiminde de aynı atölyede çalışmaya devam ederek Avrupa’ya kargı ihraç edecekler.

"ROMANLAR ÜRETECEK TÜRKİYE KAZANACAK"

Atölye açılışında konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, eğitim ve istihdam olmadığı zaman bir boşluk oluştuğunu söyledi. Eve ekmek gitmediği zaman huzur ve mutluluk olmayacağını belirten Daylam, "Aile çocuklarının eğitsel olan ihtiyaçlarını giderirken ne yapabilir ki. O çocuk orada okula aç giderken, üstün başı düzgün gitmezken nasıl konsantre olabilir. Nasıl diğer çocuklarla eşitlik olacak. Tabi burada büyük bir eşitsizlik var. İnşallah bu eşitsizliği eşitleyeceğiz. Bura bir umut ışığı oldu. Geçmişten beri bizim mahallelerimiz sepetçi mahalleri diye anılıyordu. Şimdi o sepete daha modern, daha çağdaş bir hal getirdik. Bu çalışma hem ülkemize hem de şehrimize katkı sunacak. Yine Toroslar'da yetişen atıl durumdaki kargılar kardeşlerimiz tarafından biçilerek el emeği ve makinaların yardımlarıyla artık yurt dışına malzeme gönderecek. Romanlar üretecek Türkiye kazanacak. Bundan daha güzel bir şey var mı. Muhakkak ki kendi eksiklerimizde var. Bu eksiklerimizi kısa sürede gidereceğiz. Ama şunu unutmayım. Artık Romanlara bir yerlerde şans tanınsın. Hem kamusal alanda olsun hem de siyasi anlamda olsun. Çok pırıl pırıl gençler var. Bu gençlerimizin önü açılmalı. Şehir idare edilirken içindeki insanlarla idare edilmeli" şeklinde konuştu.

"ROMANLARA BALIK VERMEYİ DEĞİL BALIK TUTMAYI ÖĞRETME NİYETİNDEYİZ"

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise görev geldikleri günden bugüne kadar her katmanda yaşayan tez avantajlı grup yada mesleği olmayan veya bir sebepten dolayı önünde engel olan bütün kesimi kucakladıklarını belirterek, "Elimizden geldiğince kurumlar arası diyalog kurmak suretiyle yapabildiklerimizi kendimiz, yapamadıklarımızı da kurumlarla ortak çalışma, ortak proje üretmek suretiyle hakikaten çok güzel işler yaptığımızı düşünüyoruz. Çok proje ürettik. Romanlarla da birçok projeyi birlikte yaptık. Romanlara özellikle ve önemle balık vermeyi değil balık tutmayı öğretmek niyetinde olduğumuzu başından beri söyledik ve onların işi zaten özellikle sepet örme ve bu kargı, kamıştan yapılan ürünleri yapılabilme yetenekleri olan bu değerli insanları bir proje kapsamında oluşturduğumuz bu merkezde eğitmek. Bu ürünün kendisinin bölgemizde ürüyen bir bitki olması da çok anlamlı. Doğada harap olan, boşa giden bu ürünü alıp, getirip da ihracat kapısından uzak yerlere gönderebilme şekline dönüştürmek hakikaten yoktan var etmek Allah'a mahsustur ama harap olmakta olan bir ürünü alıp değerlendirip ve ihracat noktasına getirmek çok özel bir durum diye düşünüyoruz" diye konuştu.

"ÜRETİM BİR TOPLUMU KALKINDIRAN, ONU YÜCELEŞTİRİLEN, HER ANLAMDA ÖNE ÇIKARTAN ÖNEMLİ BİR DEĞER"

Üretimin bir toplumu kalkındıran, onu yüceleştiren, her alanda öne çıkartan önemli bir değer olduğunun altını çizen Tuna, "Onun için belediye olarak üreten her yapının yanında olduğumuzu başından beri ifade ediyoruz. Buradaki üreten bu yapıyı ben tebrik ediyorum. Hakikaten 1 aydır bu üretim merkezi aktif, dinamik. Ortaya çıkan ürün çok önemli. İnşallah bu proje hem Roman kadınlarımızı burada ürünü bir maddi getiri, ellerinin becerilerini geliştirilmesini sağlayacak hemde 'Kadınlar işe Çocuklar Kreşe' projesiyle çocuklarda okula gidecek. Bu sayede Roman çocuklarının da gelecekte bir öğretmen, bir avukat, bir doktor, bir mühendis olabilmesi yönünde de ön açıyor, yol açıyor. Hakikaten bu proje her anlamıyla çok anlamlı, çok önemli. Projede emeği geçen kurum müdürlerimize, destek olan herkes teşekkür ediyorum. İnşallah bu projeler ilk olmayacak, son da olmayacak. Bunların devamı hep gelecek. Bu tür yapıları bölgemizde aşağı yukarı her mahallemizde açtık. 9 yıl içerisinde de 14 bine yakın insana bu mesleki eğitimlerden geçirmişiz. Bu anlamda halk eğitim merkezimizin çok önemli katkıları var. Biz burada bir şey daha yapıyoruz. Kurumların diyaloglu çalışması ile nelerin ortaya çıkabileceğinin de ortaya çıkabileceğinin ispatını yapıyoruz. Devletin bu yapıları daha dinamik, daha aktif, topluma faydalı işlerde ortaya çıkartıyor. Ben her anlamda bu proje destekliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından atölyenin açılışı yapıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri, atölyeyi gezerek, Roman vatandaşların çalışmalarını incelediler.

Editör: Barış Köksal