17 saatlik açlık ve susuzluk döneminin yaşandığı Ramazan Ayı’nda oruç tutanların nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında bilgiler veren Özel Yenişehir Hastanesi Uzm. Dyt. Yücel, oruç tutanların doğru beslenme tekniklerinin metabolizma açısından önem taşıdığına dikkat çekti.
 
Uzm. Dyt Didem Yücel, ‘Son beş yıldır geçirdiğimiz Ramazan ayları yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle yaklaşık 16-17 saatlik açlık ve susuzluk durumunu karşımıza çıkarıyor. Bu durumda, doğru beslenme teknikleri metabolizmada oluşan değişiklikleri kontrol altına almak açısından daha da bir önem kazanıyor. Örneğin, Ramazan Ayı boyunca öğün sayısının azalması, uyku saati ve süresinin değişmesi, sıvı alımının kısıtlanması vücut için önemli sayılabilecek birçok değişikliği beraberinde getireceğinden, bazen ağırlık kaybı bekleyen bir kişinin Ramazan sonunda vücudundaki yağ oranının arttığını bile görebiliyoruz’ ifadelerini kullandı.
 
Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve oruç tutabilen bir kişi için mutlaka sahur öğünü iftar öğünü ve iftardan sonra 1 buçuk saat aralıkla 2 ara öğün ile birlikte toplamda 4 öğün yapması gerektiğini belirten Özel Yenişehir Hastanesi Uzm. Dyt. Didem Yücel, ‘Sahurda tuzlu, baharatlı, hamurlu ve yağlı gıdaların fazla tüketimi gün içerisinde susuzluk hissini arttıracaktır. İftarda ise mayalı ürünlerin (yoğurt ve mayalı hamur işleri) bulundurulması halinde şişlik ve hazımsızlık şikayetleri artabilir. İftar sonrası bitki çaylarından özellikle rezene, melisa ve papatya çayı kullanılabilir. Özellikle iftardan yatana kadar geçen vakitte 1.5 litre(8 su bardağı) kadar su içilmesi de ödem ve hazımsızlık problemlerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır’ dedi.
 
Uzm. Dyt. Didem Yücel, rahat bir Ramazan Ayı geçirmek isteyenler için tercih edilmesi gereken sahur ve iftar menüsünde tüketilmesi gerekenleri aşağıdaki gibi sıraladı.
İşte Uzm. Dyt. Didem Yücel’in sahur ve iftar menüsü;
 
SAHUR MENÜSÜ
1 kase çorba
1 dilim peynir veya 1 yumurta
2 ince dilim ekmek
Domates, salatalık, yeşillikler
 
İFTAR MENÜSÜ
1 kuru hurma ve su
1 kase çorba (çorbadan sonra 10 dakika ara verilmesi önerilir)
1 tabak etli sebze yemeği
1 avuç içi kadar ramazan pidesi
Salata
 
İFTARDAN SONRA 1. ARA
 
1 kase komposto veya 1 su bardağı limonata veya 1 kase yoğurt/cacık
 
İFTARDAN SONRA 2. ARA
 
1 kase doğranmış meyve salatası
Haftanın 2 günü iftardan sonraki 2 ara öğün yerine 1 dilim tahin helvası veya 1 porsiyon sütlü tatlı veya 3 top dondurma tercih edilebilir.
Bu porsiyonlar kişinin yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığına göre değişkenlik ve çeşitlik gösterecektir.
 
Editör: Barış Köksal