İşte Baybaşin’in o yazısı

Bitmeyen şiddet haberleri, ölüm haberleri, çocuk kayıpları, ekonomik sıkıntılar, hastalık haberleri...

Covid 19 virüsünden kendimizi korumaya çalıştığımız bugünlerde ruh sağlığımızı da ihmal etmememiz gerekiyor. Dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan, Covid-19 virüsünün hem beden hem de ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele ediyor. 2020 yılını koronavirüsü ruhsal ve fiziksel birçok olumsuz etkisiyle yaşadık. Şimdi ise geri sayım başladı, 2020 yılını geride bırakmanın zamanı geldi. 2021 yılı ruh sağlığımızı onarmanın yılı olsun. 

Sanatla uğraşın, sanatsal faaliyetleri takip edin 

İnsanlar pandemi döneminde aylarca eve kapandılar. Sevdiği bir sanat dalı ile uğraşanlar ya da hobisi olanlar bu dönemi daha rahat atlattılar. Eğer bir müzik aleti çalıyorsanız, eve kapanma size iyi bile gelmiştir; rahat rahat enstrümanınızı çalmışsınızdır. Edebiyatla meşgulseniz, rahat rahat romanınızı, şiirinizi yazabilmişsinizdir. Resim yapıyorsanız da aynı durum geçerli.

Kendinize yeni hobiler bulun.

Hobiler, kendinizi ifade etmenin ve gerçekleştirmenin en etkili yollarından biridir. İnsan ruhunun yaratıcılığı ve üretme arzusu ancak size en çok yakışan ve hayatınıza anlam katan hobilerin yardımıyla ortaya çıkabilir. Sizi hayata bağladığını düşündüğünüz hobileri keşfedin. Gerçekten yetenekli ve eğlenceli hobiler bulursanız, sınırlarınızı ve ne kadar iyi performans gösterdiğinizi keşfedeceksiniz. Spor, doğa yürüyüşleri yapın.

Çocuklarınızla ya da sevdiklerinizle oyunlar oynayın, vakit geçirin

Sosyal izolasyon süreci ile birlikte aşırı dijital oyun oynama, sosyal medya ve internet kullanımı sosyal, psikolojik ve fizyolojik birçok olumsuz etki oluşturabilmektedir. Saatlerce bilgisayar başında zaman geçiren çocuk ve erişkinler; içine kapanmakta, kendilerini sosyal ortamda ifade etmekte güçlük yaşamakta ve bunun sonucunda sosyal ortamdan uzaklaşarak bir kısır döngüye girebilmektedir. Yeni yılda aile içerisinde çeşitli etkinlikler düzenleyerek dijital ortamdan uzaklaşın.

Ruhunuzu sevgiyle doldurun…Sevgiyle ve sevdiklerinize kalın.


 

Editör: Barış Köksal