Oyun Terapisi nedir?


Yetişkinlerde sözel yolla kurulan iletişim çocuklarda ise oyun yoluyla kurulur ve  çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenmesini sağlar. Oyun terapisi, çocuğun yaşamı boyunca karşılaşabileceği olumlu veya olumsuz durumlar karşısında özgüvenli ve kendinden emin adımlar atabilmesi için yol gösteren, problemli davranışların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan  yol arkadaşıdır. Oyun  terapisinde çocukların  yaşadıkları öfke, kıskançlık ve korku gibi olumsuz duyguların, içsel dünyalarında yaşadıkları çatışmaların oyuna ve oyuncaklara aktarımı gerçekleşir. İç dünyalarını rahatlıkla açabilecekleri ve kendilerini güvenli bir yerde hissedebilecekleri bir alan oluşturulur. Asıl amaç çocuğu olduğu gibi  kabul etmek  ve bu doğrultuda büyümesi ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlamaktır.


Oyun Terapisi ve Günlük Oyun Arasındaki Fark Nedir?


Çocuklar için oyun, gönüllülük esasına dayalı, iletişimlerini ve  sosyal becerilerini yansıtabilecekleri doğal bir eylemdir. Dolayısıyla oyunun temel becerisi evde veya oyun terapisi seanslarında değişmez.
Oyun terapisi: İçerisinde kendine özgü oyuncakların olduğu oyun terapisi odası ve oyun terapisti ile sağlanır. Oyun terapisinin evdeki oyundan farkı çocuğun seçtiği oyuncaklar ve oynadığı oyunlar oyun terapisti tarafından anlamlandırılır. Terapist çocuğun oyunlarına katılarak onu ve oynadığı oyunu sınırlamadan eşlik eder. Oyun terapi seansında terapist, çocuk ile arasında terapötik bir ilişki kurarak çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Çocuk iç dünyasında yaşadığı çatışmaları, olumsuz davranışlarını ve travmatik deneyimlerini oyuna yansıtır ve  oyun terapisti iyileştirici tepkiler vererek problemleri ve çatışmaları azaltmayı veya yok etmeyi amaçlar. Oyun terapisi seansında çocuğa problem çözme becerisi, zihinsel ve fiziksel becerileri geliştirme, sorumluluk alma, yaratıcı ve becerikli olma, kendisini doğru ifade edebilme, özgüvenini arttırabilme, ilişkilerde güçlü bağlar kurabilme ve dürtülerini kontrol edebilme becerisi kazandırmayı amaçlıyoruz.


Oyun Terapisi İle Çözülmesi Amaçlanan  Problemler Nelerdir?


Anne ve Çocuk Arasındaki Bağlanma Sorunları  / Kardeş Kıskançlığı/ Ebeveyn Boşanma Süreci / Okula Başlama ve Uyum Problemleri/ Sınav kaygısı/ Davranış Problemleri /Yeme Problemleri / Uyku Problemleri/ Tuvalet Problemleri (alt ıslatma, kaka tutma) / Akran İlişkileri/ Saldırganlık / Öfke Problemleri / Özgüven Eksikliği/ İçe Kapanıklık/Yas Psikolojisinin Tedavisi/  Travma Sonrası Davranış Bozukluklarının Tedavisi / Çocuklarda Depresyon/ Anksiyete Bozukluğu / Obsesif Kompulsif Bozukluklar / Kişilik bozuklukları /İstismarın Yarattığı Travma İle Baş Etme / Sosyal ve İletişimsel Becerileri Kazandırma/ Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite

Editör: Barış Köksal