Mersin’de caddelerdeki otopark işini yürüten Parktur Otopark Yönetim Sistemleri firmasına bağlı çalışanların eylemi devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar İnşaat A.Ş.’nin, firmanın kira bedelini aksattığı ve Temmuz ayı sonu itibariyle 1 milyon 382 bin lira borcu olduğu gerekçesiyle sözleşmeyi tek taraflı feshetmesinin ardından parkomat uygulamasının kalkmasıyla işsiz kalan parkomat çalışanları, 12 Ağustos 2014 tarihinden bu yana Atatürk Parkı içerisinde oturma eylemi yapıyor. Zaman zaman Atatürk Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyerek seslerini Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’a duyurmaya çalışan parkomat çalışanları, bugün bir kez daha Kocamaz’a seslendiler. Atatürk Parkı’ndan belediye binası önüne kadar sloganlar atarak yürüyen parkomat çalışanlarının, bugünkü eylemlerine çocuklarını da getirmeleri dikkat çekti. Gruba, belediye önünde Mersin İnsan Hakları Derneği, KESK ve DİSK Genel-İş Sendikası temsilcileri ile Mezopotamya Kültür Merkezi de destek verdi.

Burada grup adına açıklama yapan işçilerden Akif Şenyiğit, eylemlerinin 22. gününde tekrar Büyükşehir Belediyesi önüne geldiklerini söyledi. Onurlu emekçiler olarak insanca yaşam haklarını alana kadar direneceklerinin altını çizen Şenyiğit, “Biz 22 gündür parkomat emekçileri olarak bize uygulanan haksızlığı protesto halindeyiz. Bu direnişimizi haklı ve insani talepler doğrultusunda sürdürüyoruz. Demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Ancak, bu insani hak talebimize Büyükşehir Belediyesi’nden maalesef hiçbir insani yanıt gelmemiştir” dedi.

Durumlarının ciddi anlamda zorlaştığını vurgulayan Şenyiğit, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarının eğitim masrafları, ev kiraları ve temel gıda malzemelerini karşılayamaz hale geldiklerini kaydetti. Bu durumlarının yanlış değerlendirilmemesini de isteyen Şenyiğit, “Ancak bunu Sayın Belediye Başkanının bir teslimiyet, bir açlık veya bir yalvarma olarak algılamasını istemiyoruz. Bizler onurlu insanlarız. Bizler asla ve asla baş eğmeyiz, bunun böyle bilinmesini istiyoruz. Bizler en temel insani haklarımızın talebi için burada bulunuyoruz. İnsanca yaşam hakkımız için buradayız. Kimse bizi yanlış mercilere, yanlış anlayışlara çekmesin, böyle bir düşünce içerisinde olmasın. Biz tekrar buradan Büyükşehir’in yüzüne haykırıyoruz, insani taleplerimize bir an önce cevap verin, yeter artık” diye konuştu.

Başkan Kocamaz’dan, taşıdığı siyasi partinin rozetini artık bir tarafa bırakmasını ve Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam alanları oluşturarak sorunlarına çözüm bulmasını da isteyen Şenyiğit, şöyle devam etti: “Sayın Kocamaz, insan olarak bu arkadaşlarımızın insani taleplerine biran önce cevap ver. Bunu sadece Sayın Kocamaz’a değil, tüm Mersin kamuoyuna, mülki amirlerine, kamu kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine söylüyoruz. Bizim insani sorunumuzun biran önce çözümü konusunda herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bizim buradaki duruşumuz insanca yaşama yapılan müdahaleye karşı bir duruştur. Bizim mücadelemiz onurludur, sonuna kadar direneceğiz ve direnerek kazanacağız, hakkımız olanı alacağız.”

Kadın işçiler adına birer konuşma yapan Hülya Sarıca ve Nihal Türkgüven de bir anne ve babasız çocuk büyütmenin zorluğundan söz ederek, Kocamaz’dan çözüm istediler.

Açıklamaların ardından bir süre daha slogan atan parkomat çalışanları, Mezopotamya Kültür Merkezi üyelerinin çaldığı arbaniler eşliğinde yeniden oturma eylemi yaptıkları Atatürk Parkı’na döndüler.
Editör: Barış Köksal