Suphi Altındöken'in, 11 Şubat 2015 tarihinde, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe ile birlikte işlediği cinayette, Necmettin Altındöken ve Suphi Altındöken, 'adam öldürme suçu'ndan ağırlaştırılmış müebbet hapse, Fatih Gökçe ise 'cinsel saldırı suçu'ndan 24 yıl cezaya çarptırılmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin, Özgecan Aslan davasıyla ilgili cezaevinde öldürülen Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe hakkında, 'Adam öldürme' suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onarken Gökçe hakkında 'cinsel saldırı' suçundan verilen 24 yıl hapis cezasını ise delil yetersizliğinden bozmuştu.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya Fatih Gökçe, Osmaniye'deki cezaevinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılıp ifade verdi. Hakimin sorularına cevap veren Fatih Gökçe, “Ben anama babama istenmediği şeyi başkasına istemem. Daha önceden dediğim ben kendimde değildim. Tansiyon ve kalp hastasıyız. Eğer bana ceza verecekseniz, o gece aklım başımda olup, olmadığını tespiti için beni adli tıp raporuna gönderirseniz, cinsel saldırıda bulunamayacağım belli olacak. Mahkemenin vicdanına bırakıyorum. Kimsenin kızına bir şey yapmadım. Allah’a havale ediyorum. Vicdanım rahat. Mütalaayı kabul etmiyorum” dedi.

Gökçe'nin avukatı da savcının mütaalasına katılmadıklarını dile getirerek, müvekkilinin tahliyesini istedi. Sanık avukatının konuşması sırasında kadınlarla ilgili bir videoklipten örnekler vermesi üzerine bazı kadın avukatlar tepki göstererek, duruşma salonunu terk etti.

Mahkeme heyeti, Yargıtayın bozduğu "nitelikli cinsel saldırı" suçlamasına direnilerek sanığın, bu suçtan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Heyet, maktulün baygın veya ölü olması sebebiyle artırımda bulunularak sanığa 22 yıl 6 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Heyet, Yargıtayın, olayın minibüste geçmesi nedeniyle cezanın artırılmasına ilişkin bozma kararına da uyulmasına karar verdi.

"Kararı temyiz edeceğiz"

Mahkeme sonrası açıklama yapan Özgecan Aslan’ın ailesinin avukatı Sevim Küçük, mahkemenin Yargıtayın bozma kararına uyduğunu önceki kararına diremediğini söyledi. Küçük, “Daha önce mahkeme her üç sanık hakkında da canavarca hisle adam öldürme suçundan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Yargıtay tarafından Suphi Altındöken ve Fatih Gökçe hakkında da nitelikli cinsel saldırı suçu yönünden hapis cezası verilmişti. Yargıtay kararında her üç sanık hakkında verilen canavarca hisle adam öldürme suçu yönünden kararın onanmasını sanık Fatih Gökçe hakkında verilen nitelikli cinsel saldırı suçu yönünden ise yeterli delil olmadığı gerekçesiyle bozma kararı vermişti. Bugün yapılan yargılama sonucunda mahkeme daha önce vermiş olduğu kararında kısmi olarak direndi. Fatih Gökçe hakkında da nitelikli cinsel saldırı suçu yönünden hapis cezasına hükmetti. Yalnız daha önce verilmiş olan suçun ağırlaştırılmış sebebi olan kişilerin toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi dolayısıyla verilmiş olan karar yönünden ne yazık ki Yargıtay bozma kararına uydu önceki kararında diremedi. Aslında sonuç itibariyle Fatih Gökçe hakkında verilen ceza miktarı yönünde çok ciddi bir fark yok,1 yıl gibi bir fark var. Ama özellikle bu davayı, Özgecan davasını Özgecan davası yapan bir özelliklerinden biri zaten hepimizin her gün binmiş olduğu toplu taşıma araçlarında işlenmiş olması nedeniyle özellikle son günlerde hepimizin de tanık olduğu gibi kadınların sürekli olarak cinsel tacize uğradığı tramvay, metro, halk otobüsü, belediye otobüsü vs.. yerlerde bu tür suçların işleniyor olması da dikkate alınarak bizce mahkemenin daha önceki kararında bu yönüyle de direnme kararı vermesi gerekiyordu. Biz bu yönüyle kararı temyiz edeceğiz. Nitelikli cinsel saldırı suçu yönünden daha önce 16 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme 15 yıl ceza verdi. Baygın vaziyette işlenmiş olması dolayısıyla da ½ oranında artırarak 22 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti” dedi.

Özgecan Aslan amcası Yaşasın Aslan ise, “Alınan karar kısmen memnun edici tabi bu suç toplumsal bir mesele olduğu için ha biz sevinelim 22 yıl ceza aldı, tamam ama mesele bu değil, mesele bundan sonraki yaşanacak Özgecanların olayındaki engelleme metodu. Bir engelleme yok ki onlar cezalarını aldı tamam ama engellemek için toplu taşıma araçlarında konusu da eğer ceza konusu olmuş olsaydı. O zaman tamam diyecektik bir caydırıcılık olacaktı. Ama sizde takdir edersiniz ki artık suçu işleyenler ne kadar ceza alacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu karardan sonra herhangi bir toplu taşıma aracında sapıksal bir saldırıda bulunulduğu zaman da ne kadar ceza alabileceklerini bilecekler çünkü indirimi var” ifadesini kullandı.

Milletvekili Atıcı ve çok sayıda kadın dernekleri duruşmayı izledi

Özgecan Aslan’ın amcası Yaşasın Aslan’ın aileyi temsilen geldiği duruşmayı, Mersin ve Adana Barosu başta olmak üzere yurt genelinden baroların temsilcileri ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ve bazı kadın dernekleri temsilcileri de izledi.
Editör: Barış Köksal