Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan dış ticaret verilerinin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, "1996-2015 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte Mersin ihracatının yüzde 286 büyümüş olması bizleri yanıltmasın. Aynı dönemde ülkemizin yapmış olduğu ihracat yüzde 519 artış göstermiştir. Mersin ihracatındaki büyüme, ülkemiz ihracatının yaklaşık yarısı kadardır. Bu veriler ilimiz ekonomisi açısından son derece kaygı vericidir" dedi.

Bundan 20 yıl öncesinde, Türkiye'de en fazla ihracat yapan 6. il olan Mersin'in, 2015 yılı verilerine göre 14. sıraya gerilemiş olduğunu belirten Özdemir, "İlimizin 8 basamak birden gerilediği bu süreçte, Mersin çevresinde yer alan illerin tamamı Mersin'den daha fazla büyümüşlerdir. Aynı trendin önümüzdeki yıllarda devam etmesi durumunda Mersin, ihracat sıralamasında daha alt sıralara doğru düşmeye devam edecektir" diye konuştu.

"Diğer illerle aramızdaki fark açılıyor"

Mersin’in ihracat sıralamasında 8 basamak birden gerilemesi tek tehlike olmadığını savunan Özdemir, "Asıl tehlike diğer illerle olan farkın da kapanmakta olmasıdır" ifadelerini kullandı.1996 yılında, Mersin’in tek başına yaptığı ihracatın, kendisinden daha az ihracat yapan 75 ilin toplam ihracatının yüzde 11’ine denk geldiğini ifade eden Özdemir, 2015 yılında bu oranın yüzde 4’e kadar düştüğüne dikkati çekti.

Özdemir, bu durumun kent dinamikleri tarafından bir 'S.O.S.' olarak algılanması gerektiği uyarısında bulunan Özdemir, şöyle devam etti; "Bütün bu veriler bize gösteriyor ki, son 20 yıldaki ihracat yarışında, önümüzde olan illerle aramızdaki fark daha da açılmış, bizim arkamızda olan 8 il bizi geçmiş, geride kalan 67 il ile aramızdaki fark da kapanmaya başlamıştır. Mersin gibi limanı olan, asırlık dış ticaret deneyimine sahip bir ilin, ihracat performansının diğer illerin gerisinde kalmasının nedenleri araştırmaya değer bir konudur."

Mersin'in bundan 20 yıl önce ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerden biri olduğunu, takip eden süreçte ise ihracat kapasitesini artırmakta zorlandığını dile getiren Özdemir, "Tarım-gıda sektörü Mersin için lokomotiftir. Mersin ihracatının yüzde 67'sini tarım ve gıda ürünleri oluşturmaktadır. Mersin'in bu alanda daha da gelişmek için potansiyeli var. İhracat kapasitesinin artırılabilmesi için katma değeri yüksek gıda ürünlerine öncelik verilmesi ve zirai ürün deseninin endüstriyel talebe uygun olacak şekilde genişletilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca, yeni konteyner limanı ve Çukurova Havalimanı gibi projelerin en kısa zamanda tamamlanması, kentimizi lojistik ve ticaret merkezine dönüştürecek ve ilimiz ihracatı bundan olumlu olarak etkilenecektir" dedi.
Editör: Barış Köksal