Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi ( MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen “Dünya Su Günü” çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Su Forumu düzenlendi. Foruma Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen ile çok sayıda davetli ve MESKİ yetkilileri katıldı.
 
Forumun başında, Dünya Su Günü Resim Yarışması’nda dereceye giren resimler izleyicilere sunularak, öğrencilere ödülleri verildi. “Su ve Gıda Güvenliği” konulu yarışmada öğrenciler ödüllerini Vali Yardımcısı Olcay’ın elinden aldılar. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan da resim yarışmasının Jüri Başkanlığını yapan ressam Ahmet Yeşil’e katkıları ve desteğinden dolayı teşekkür plaketi verdi.
 
Forumda daha sonra kısa bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Olcay, Mersin'de sağlıklı su içen insanlar olarak, çok şanslı olduklarını söyleyerek MESKİ yetkililerine teşekkür etti.
Başkan Macit Özcan da MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Türkiye'deki kanalizasyon idareleri arasında en iyi çalışan örnek bir genel müdürlük olduğunu vurguladı. Yapılan yatırımları da aktaran Özcan, “1999 yılında ilk belediye başkanlığı yaptığım dönemde bazı mahallelerde yüksek katlı binaların üst katlarına su çıkmadığını tespit ettik. Yönetim olarak yaptığımız incelemeler neticesinde Berdan’dan yeterli suyun geldiğini, ancak gelen suyun yüzde 69’nun tahsil edemediğimiz su miktarı olduğunu tespit ettik. Birçok kullanıcının su abonesi olmadan su kullandığını belirledik. Bunların takibini yaparak yasal işlem başlattık, abone olmalarını sağladık. 29 kilometrelik ikinci isale hattı vasıtasıyla Mersin'e gelen içme suyunun miktarını artırdık. Ekonomik ömrünü tamamlamış olan içme su borularını değiştirdik ve hala çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık 717 km içme suyu şebekesi yeniledik. Şehrin muhtelif yerlerinde 5 adet toplam 54 bin metreküplük yeni içme su depoları inşa ettik. Basınç bölgelerini düzenleyerek yüksek katlı binalara içme suyunu ulaştırdık. Zorunlu durumlarda, onarım nedeniyle yaptığımız su kesintilerinde yeni depolarımızı devreye alarak vatandaşlarımızı mağdur etmemekteyiz” diye konuştu.
 
“KAYIP KAÇAKTA TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ SONUCA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ”
Büyükşehire bağlanan 39 köyden 38'inin içme su sorununu giderdiklerini kaydeden Özcan, bugün itibarıyla Huzurkent' ten Tece’ye kadar olan sorumluluk bölgelerinde yüzde 90 oranında içme suyu sorununu çözdüklerini bildirdi. Kayıp kaçak oranını da yüzde 69'dan yüzde 48'e çektiklerini ifade eden Özcan, “Bu çok büyük bir başarıdır. Çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz Türkiye'deki en iyi sonuca ulaşmak. Bu MESKİ'nin başarısıdır” şeklinde konuştu.
 
Yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğine işaret eden Özcan, Scada sistemi ile Mersin'de içme suyu sistemini tek merkezden kontrol edeceklerini, böylece su kayıp oranını daha da aşağılara çekeceklerini dile getirdi. Mersin'i Türkiye'nin alt yapısı en güçlü illerden biri haline getirdiklerini vurgulayan Özcan, MESKİ olarak çok önemli hizmetler yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini belirtti.
 
“HAYALDİ GERÇEK OLDU”
Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nin önemine de değinen Başkan Özcan, tesisin, Türkiye'de benzerleri içerisinde en iyi tesislerinden biri olduğunu iddia etti. Geçen yaz Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve MESKİ Genel Müdürlüğü’müzün yaptırdıkları deniz suyu ölçümlerinde çok iyi değerler aldıklarına vurgu yapan Özcan, şöyle devam etti: “Aquapark hizmete açıldığı zaman vatandaşlarımızın denize girebilmeleri için halk plajı yapacağız. Arıtma Tesisinin hizmete girmesi ile denizin kirliliği problemini çözdük. Artık çok rahat bir şekilde vatandaşlarımız denize girebilmektedir. Eskiden hayaldi, şimdi gerçek oldu. Mersinlileri denizimiz de yüzdürme sözümüzü yerine getirdik.”
 
Merkez Mezitli ilçesinde yapılacak arıtma tesisi için de çalışmaların sürdüğünü aktaran Özcan, yaklaşık 75 dönümlük araziyi Maliye Bakanlığı’ndan satın almak için bakanlığın imzasını beklediklerini ve bu yıl içinde tesisin inşaatına başlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Editör: Barış Köksal