24-28. haftalar arasında 75 gram şeker yükleme testinin uygun olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Özgü Keskin Yılmaz; 'Gebelikte en sık karşılaştığımız hastalıklardan biri olan gebelik şekeri (gebelik diyabeti) yirmi dördüncü haftadan sonra ortaya çıkar. Doğum gerçekleşince sona erer. Gebelik şekerinde tedavide, genelde sadece diyet ve egzersiz yeterli olurken bazen insülin tedavisi de gerekebilir. Günümüzde genç yaşlarda artan anne obezitesi, azalmış fiziksel aktivite, hazır gıda tüketiminin artışı, anne olma yaşının daha ileri dönemlere kayması gebelik diyabetinin görülme sıklığını artırmaktadır’ dedi.

Özel Yenişehir Hastanesi  Op. Dr. Özgü Keskin Yılmaz, ‘Gebelik diyabetinin tanısının erken dönemde konması ve gerekli önlemlerin alınması, bebek ve anne üzerindeki olumsuz etkileri önler. Gebelik diyabeti, erken ve uzun dönemde, hem anne hem de bebek için ciddi problemler oluşturabilir. Bunlar arasında erken doğum, iri bebek (özellikle bebeğin doğum kilosunun 4 bin 500 gr'ın üstünde olması zor doğum, omuz takılması ve sezeryanla doğum olasılığını artırır), ani bebek ölümü ve ölü doğum riski sayılabilir. Yeni doğan döneminde bebeğin kan şekerinin ve kan kalsiyum seviyesinin düşmesi, sarılık ve solunum sıkıntısında artış söz konusudur. İleri dönemde bebekte obezite,diyabet ve hiperaktivite sıklığında artış saptanmıştır’ dedi.

Op. Dr. Özgü Keskin Yılmaz, ‘Annede tansiyon yüksekliği, bebeğin suyunun fazla olması, sonraki dönemde kalıcı tip-2 diyabetes mellitus ve koroner arter hastalığı riskini arttırır. 24-28. haftalar arasında 75 gr ile şeker yükleme testi yapılması uygundur. Önceden 50 gr ve 100 gr olmak üzere iki aşamalı test uygulanırdı. Ancak ülkemizde günümüz koşullarında, her gebeye tek basamaklı 75 gr şeker yükleme testi yapılması, maliyet ve hastanın uyumu açısından en uygun olandır. Önceden bu test içerisindeki şeker nedeni ile bulantı ve kusma şikâyeti yapabilmekte iken, şu an kullandığımız solüsyonlarda bu yan etkiler azalmıştır. Testin anneye ve bebeğe hiçbir zararı yoktur. Solüsyonlarda kullanılan şeker miktarı 3 dilim baklavanın içinde bulunan şeker ile aynı miktara sahiptir. Zaten günlük yediğimiz tatlılarla çok daha fazlasını almaktayız. Tüm gebelere şeker yükleme testini yaptırmalarını öneriyoruz. Gebelikte şeker hastalığı anne ve bebek sağlığını riske atan son derece önemli bir durumdur. İhmal edilmemelidir' dedi.

Editör: Barış Köksal