Niğde Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fehiman Çiner ile birlikte 3.’ncü ve 4.’üncü sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 58 Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencisi, önce Mersin’in ve Tarsus’un içmesuyu ihtiyacını karşılayan, Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde, teknik incelemelerde bulundular.

Mersin’de kullanılan içme suyunun arıtma aşamalarını, su temini açısından tesisin yapısı ve işleyişini hakkında bilgiler aldıktan sonra karbon, azot ve fosfor giderimi sağlayan, arıtma çamurundan enerji üreten Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisini gezerek, tesisin üniteleri ve prosesleri hakkında MESKİ ve işletme yetkilileri tarafından bilgilendirildiler.

Öğrenciler böyle bir gezi için kendilerine bu imkanı sağlayan başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak’a, Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Dr. Halil Kabak, Atıksu Arıtma ve Ruhsatlandırma Şube Müdür vekili Dr. Emel Deniz Ünal, İçmesuyu Arıtma Havza Koruma Şube Müdür vekili Dr. Zafer Özer’e ve teknik ekibine teşekkür ederek, Mersin’e bu hizmeti kazandıran tüm yetkilileri kutladılar.

Tesisleri öğrencilerle birlikte gezerek, tesis hakkında detaylı bilgiler öğrendiklerini ifade eden Prof. Dr. Fehiman Çiner ise atıksu arıtma tesislerini öğrencilere derslerde anlattıklarını belirterek, “MESKİ Genel Müdürlüğü’nün tesislerini gezip, bilgi almaları öğrencilerimiz için daha yararlı oldu. İçme suyunun arıtılması ve temel işlemler dersi kapsamında bu geziyi planladık. Öğrencilerimiz aldıkları bilgileri uygulama ölçeğinde nasıl olduğunu algılayabilmek ve bilgi ve becerilerini artırmak için bu gezi yararlı oldu. Tesisi gezen öğrencilerimiz de bu bilgileri gezmeyen arkadaşlarına aktaracak, böylece hem öğrenmiş, hem de öğretmiş olacaklar. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi son derece modern ileri biyolojik bir arıtma tesisi, Mersinliler böyle bir tesise sahip oldukları için çok şanslılar. Uzun yolculuğumuza değecek iyi izlenimler edindik. Mersin’in modern tesislerini görme fırsatını bulduk. Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisini inceledik. Mersin içme suyu konusunda diğer illere göre çok şanslı, musluktan rahatlıkla içme suyunu içebilirler. Bize bu gezide olanak sağlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak’a ve teknik ekibine teşekkür ediyoruz" dedi.

Editör: Barış Köksal