İşte Dyt. Tuğçe Memiş’in önerileri;

Öncelikle yeni eğitim öğretim yılı bütün öğrenciler için başarılı bir yıl olmasını diliyorum. Başaralı bir eğitim öğretim yılının temeli ise yeterli ve dengeli beslenmeden geçer. Bunun için ilk basamakta sabah yapılan yani kesinlikle yapılması gereken sağlıklı bir kahvaltı. Bu kahvaltının içinde ne olacak derseniz de muhakkak 1 adet haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek. Yanında içecek olarak çayı önermiyorum bunun sebebi de çay içinde bulundurduğu kafeinden dolayı demir emilimini olumsuz yönde etkiler buda bizim istediğimiz bir durum değil. Ben kahvaltılarda çay yerine süt öneriyorum çocuklarınıza hem kalsiyum ihtiyaçlarını karşılar hem de kemik ve diş sağlıkları için çok önemlidir.

Çocuklarınızın çantalarına sağlıklı ara öğünler koymanızı öneriyorum bir diğer konu da. Meyve (kuru meyve-yaş meyve) ve fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin harika bir ara öğün olduğunu düşünüyorum böylelikle gün içerisinde daha enerjik ve dolayısı ile daha başarılı olacaklardır.

Günde en az 2,5 lt su tükettirmeye özen gösterelim. Eğer suyun tadını sevmiyorsa çocuğunuz günlük 1 litresine limon dilimleri, salatalık dilimleri, taze nane yaprağı, maydanoz yaprağı gibi bitkilerle tatlandırıp suyu sevmelerini sağlayabiliriz.

Beslenme çantası konusuna geldiğimizde de kızarta, yağlı yiyecekler yada börekler yerine sağlıklı alternatifler örneğin sağlıklı bir sandviç, sağlıklı bir sebze yemeği yada ızgara köfte, ızgara tavuk gibi ağır olmayan sağlıklı yiyecekler koymanızı öneririm. Yanına içecek olarak ise asitli içecekler ve meyve suları yerine ayran ve suyu tercih etmenizi öneririm.

Çocuklarınıza fast food ve abur cubur almayıp sağlıklı beslenmeyi öğretmeniz gerektiğini düşünüyorum. Anne babalar bu konuda çocuklarınız için bir rol model olduğunuzu unutmayın ve sağlıklı beslenmeye önce kendinizden başlayın

Editör: Barış Köksal