Okulun açılışan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı. Açılış öncesi konuşan ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Canan Çilingir, ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları'nın tüm Türkiye'de eğitimde öncülük yapan bir okul olduğunu söyledi.

Gerek eğitim sistemi gerek örgütlenme biçimiyle her zaman örnek olmaya çalıştıklarını vurgulayan Çilingir, "Diliyoruz ki öncülüğünü yaptığımız bu eğitim sistemini Türkiye'nin her tarafına yayabilelim, Türkiye'nin eğitim seferberliğine katkıda bulunabilelim. Bu bağlamda baktığınızda Mersin okullarımızda bizim için çok önemlidir. ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları ortalama 25 yıl önce kuruldu ve ilk okulu Ankara'da yapıldı. Ankara dışındaki ilk kurduğumuz okulumuz Mersin okullarımızdır. O yüzden Mersin bizim için ayrı bir önem taşır. Üniversitemizin Deniz Bilimleri Enstitüsü 1970'de beri Mersin'de yer almaktadır. Okulumuzu da ilk defa onun kampüsü içinde kurmuştuk. O yıllarda Mersin'de öğrenci bulunur mu, okulunuz dolar mı diyenlere biz Mersin'i iyi tanıyoruz, Mersin'e güveniyoruz, Mersin'in bizim eğitim hamlemize büyük bir destek olacağına inanıyoruz diyerek hep çaba gösterdik. Bugün geldiğimiz noktada, hepimiz gururla, kıvançla görüyoruz ki Mersin okullarımız ilkokulunu, ortaokulunu açtığı gibi artık lisesini açacak duruma geldi. Bu lisemiz üniversitelerimize çok önemli öğrenciler gönderen bir lise olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

MÜDÜR GÜL: "ÖZEL EĞİTİM KURUMLARIMIZ YAYGINLAŞIYOR"

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise özellikle Mersin'de özel eğitim kurumlarının yaygınlaştığının altını çizerek, "Anaokulundan, liselere kadar her gün aşağı yukarı teklifler gelmeye başladı. Şu anda 14 anaokulumuzda bin 702 öğrencimiz eğitim hizmeti almaktadır. Yine 27 ilkokulda 3 bin 882 öğrenci eğitim hizmeti alıyor. 25 ortaokulumuz da 3 bin 444 öğrencimiz eğitim ve öğretim hizmeti almakta. 27 lisemizde de 3 bin 557 öğrencimiz eğitim ve öğretim hizmeti alıyor. Özellikle dershanelerin kapanmasından sonra özel temel lise açılış talepleri var. 7 tane açılışı yapıldı. Önümüzdeki yıl açılışı yapılmak üzere şu anda 5 talep var. Geçen hafta Bakanlığımız yönetmelikte bir değişiklik yaptı ve bu açılışları daha kolay hale getirdi. Dolayısıyla eğitim ve öğretim devam ederken, dershaneleri dönüştürme işlemlerine başlayabilecekler. Eğitim bir toplumun vazgeçilmezleri arasındadır. Toplumun ekonomik, sosyal, kültürel gelişmesinde en önemli etkendir, güçtür. Bir toplumun ihyası için o toplumdaki kötülerin imhası gerekmez. Yeni neslin eğitim ve bu noktadaki güzel ahlak, yüksek karakterli bir nesil yetiştirme ile mümkündür" şeklinde konuştu.

VALİ ÇAKACAK: "EĞİTİM YATIRIMLARI İNSANA YAPILAN YATIRIMLARDIR"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da eğitim yatırımlarının insana yapılan yatırımlar olduğunu kaydederek, insana yapılan yatırımların da ülkenin geleceğine yapılan önemli yatırımlar olduğunun altını çizdi. Ülkelerin her türlü kalkınmasının temelinin eğitim olduğuna dikkat çeken Çakacak, eğitim yatırımlarının ve buna bağlı olarak da eğitim kalitesinin artmasıyla Türkiye'nin geleceğinin o kadar aydınlık ve parlak olacağını ifade etti. Gelişmiş devletlerin bütçelerine bakıldığında büyük bir kısmının eğitim harcamalarına ayrıldığının altını çizen Çakacak, "Ülkemizde son yıllarda devlet bütçesinden en fazla payı alan kalem eğitim harcamalarıdır. Çünkü ülkemizin eğitim harcamalarına daha çok ihtiyacı var. Eğer bizler 2023 yılında ülkemizin hedef koyduğu dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmeyi istiyorsak, ilerde uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak küresel bir güç olmak istiyorsak eğitim yatırımlarını her türlü yatırımın üstünde tutmamız gerekiyor. Böyle tesislerin açılışını gerçekleştirdikçe inanın mutluluğumuz daha da artıyor. Çünkü ilerde bizlerin yerlerini böyle güzel okullardan yetişen çocuklarımız ve gençlerimiz alacaklar. Onların daha iyi yetişmesi için böyle güzel eğitim kurumlarına ihtiyacımız var" diye konuştu.

2014 yılında Mersin'de 800 dersliğin üzerinde eğitim yatırımı yapıldığının bilgisini veren Çakacak, bu yatırımların 303 tanesinin 2014 yılı itibariyle tamamlandığını, diğerlerinin ise 2015 yılı ve diğer yıllar içerisinde artarak devam edeceğini söyledi. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkabilmenin bu tür yatırımlarda gerçekleşeceğini belirten Çakacak, "Eğitim yatırımlarıyla çocuklarımızı çağın gereklerine uygun olarak yetiştireceğiz. Bu okullarda öğretmenlerimizin velilerimizin ve tabii ki öğrencilerimizin gayretinin büyük payı olacaktır. Bizler bu okullardan yetişen gençlerimizi ilerde önemli yerlerde gördüğümüzde en büyük hediyeyi zaten almış olacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından okulun açılışı yapıldı. Açılışın ardından okulun içi protokol üyeleri tarafından gezildi.

Editör: Barış Köksal