Turizm Platformu Başkanı Olcar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin’in turizm dahil her sektörde aldığından çok daha fazlasını vermesine karşın, hala Mersin’e verilen sözlerin yerine getirilmediğini ve kentin özellikle turizm sektöründe sürekli zaman kaybettiğini söyledi. Mersin turizminin gelişebilmesi için gerek Turizm Platformu’nun gerek sektörün gerekse pazarlama grubunun bugüne kadar üzerine düşen görevi tamamıyla yerine getirdiğini vurgulayan Olcar, bu noktadan sonraki eksikliklerin, yapılması gerekenleri yapmayan ilgili kurum, kuruluş, merci ve yöneticilerin eksiklikleri olduğunu kaydetti.

“HERKES KONUŞUR AMA KİMSE BİR ŞEY YAPMAZ”

Mersin’in ekonomik verileri üzerinden ‘alamadıklarını’ ve ‘yapılamayanları’ aktaran Olcar, Mersin ile ilgili sözlerin seçim sürecinde propaganda olmaktan ileriye gidemediğini dile getirdi. “Herkes konuşur ama kimse bir şey yapmaz” diyerek, ‘Mersin’e son 13 yılda 14,1 milyar yatırım ve destek sağlandığı’ ifadesinin yer aldığı bilboard ilanlarına dikkat çeken Olcar, “Evet, bu para fiilen iyi bir paradır ama bunun ne kadarının gerçekten Mersin’e harcandığını iyi bilmek gereklidir” ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 Ocak-Mart dönemi Mersin geçici verilerine göre, Türkiye genelinde ihracatın geçen yıla göre yüzde 7, ithalatın ise yüzde 9 azalış kaydettiğini bildiren Olcar, “Belirtilen dönemde ithalattaki daralmanın ihracatın üzerinde olmasının etkisiyle dış ticaret açığında ise geçen yıla göre yüzde 12’lik azalma gözlendi. Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 13, ithalat ise yüzde 14 azalış kaydetti. Dış ticaret açığı ise yüzde 14 azalarak 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mersin hinterlandında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre değişim göstermeyerek yüzde 59 olarak gerçekleşti ama daha önemlisi Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,1’i, ithalatın ise yüzde 6,1’i Mersin’den yapıldı” diye konuştu.

“SÖZ VERİLEN YATIRIMLAR NEREDE?”

Mersin’in, vergi tahsilatında Türkiye genelinde 6. sırada, vergi tahakkukunda da 9. sırada yer aldığını anımsatan Olcar, şöyle devam etti: “Ama buna karşılık vermeye gelince devlet tarafından yatırım yapılan illerde Mersin 22. sıradadır. Yani işin özü, Mersin devlet bütçesine aldığı paradan çok çok daha fazlasını vermektedir. Şimdi soruyorum, nerede söz verilen Uluslararası Çukurova Havalimanı? Neden hiçbir seçim vaadinde bile kesin bilgi ve taahhütlerle adı geçmiyor? Mersin ve Adana baştan beri yapılan ihale şartları ile ilerlemesi mümkün olmayacak projeye defalarca dikkat çekerken şimdilik 4 seneyi kaybetti, önümüzde kaç seneye daha mal olacağı meçhul. Kazanlı Projesi hani, nerede? 7 sene kayıptan sonra ‘tahsislerin’ iptali ile bir nebze olsun önü açılan proje şimdi yine kısır bir bekleyişin içinde. Oysa bizim o projeye, yataklara ‘bugün’ veya ‘yarın’ değil, ‘dün’ ihtiyacımız var.”

“VERİLEN SÖZLER SEÇİM PROPAGANDASI OLMAKTAN İLERİYE GİDEMİYOR”

Mersin’e verilen sözlerin bir türlü yerine getirilmemesini eleştiren Olcar, Mersin turizminin geliştirilmesi için gerek Turizm Platformu gerek sektör gerekse pazarlama grubunun, bugüne kadar üzerine düşen görevi tamamıyla yaptığını dile getirdi. Bu noktadaki eksikliklerin verilen sözleri yerine getirmeyen ilgili kurum, kuruluş, merci ve yöneticiler eksiklikleri olduğunun altını çizen Olcar, şunları söyledi: “Ne yazık ki, bu süreç, yine hangi parti olursa olsun seçim sürecinde sadece bir propaganda olmaktan ileri gidemiyor. Sözde 2013’te tamamlanması gereken ve halen tamamlanmayan Antalya Karayolu, Mersin’in ilan edilmiş olan 8 turizm bölgesinde yapılmayan çalışmalar, Mersin’in bütün kış bırakılıp turizm sezonu başladığında ya da seçim ortamında Mersin-Silifke arasındaki yol çalışmaları ve daha pek çok proje bence halen paradoks. Turizm konusunda Mersin’e söz verilen yatırımların realize olması şart. Yoksa turizmden geri kaldıkça başka farklı konular maalesef ön plana çıkıyor. Bu ön plana çıkan şeylerin kontrolü insanların elinde olamayabiliyor ve bunlar olumsuz konular da olabiliyor. Oysa turizm herkesin ortak müşterekte birleştiği, herkesin dilediği, arzu ettiği bir noktadır. Ama bu noktada tabi ki samimiyet gerekiyor. Biz bu samimiyetin sağlanmasını diliyoruz. Mersin, turizm dahil her sektörde aldığından çok daha fazlasını vermektedir. Her konuda bu böyle biline. Mersin’in tek ihtiyacı sadece ve sadece ‘samimiyet ve irade’dir. Lütfen herkes külahını önüne alarak önce ‘samimiyetle’ başlasın.”
Editör: Barış Köksal