Sosyal Demokrasi Derneği üyeleri, bazı sivil toplum örgütleri ve nükleer karşıtları ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/50 bin ölçekli planda, Gülnar ilçesinin Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer almamasını isteyen nükleer karşıtları, öğle saatlerinde toplandıkları belediye binası önünde "Mersin’in Geleceği İçin Büyükşehir Belediyesi’nin Planında Akkuyu Nükleer Santrali’ni İstemiyoruz" yazılı pankart açtılar.

Ellerinde nükleer karşıtı dövizlerle slogan atarak, belediye başkanları ve meclis üyelerinden 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin yer alması durumunda planı onaylamamalarını istedi Eylemde grup adına açıklama yapan Sosyal Demokrasi Derneği Başkan Yardımcısı Galip Özkan, teknolojik olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yeni nükleer santraller yapmadığını ifade ederek, "Bırakın yeni yapmayı mevcut nükleer santrallerini kapatıyorlar, yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarına yöneliyorlar. Ülkemiz, özellikle ilimiz güneş kaynağı açısından kıskanılacak kadar zengin olmasına rağmen cennetten bir köşe olan Akkuyu'ya nükleer santral yapmak ülkemize ve ilimize yapılacak en büyük kötülüktür. Nükleer santralden üretilen elektrik pahalıdır. Nükleer santral dışa bağımlıdır. Rusya uranyum vermez ise üretim yapamazsınız. Nükleer santralin olduğu bölgeye turist gelmez, turizmi çökertir" diye konuştu.

Nükleer santralin olduğu yerde ve çevresinde yetişen tarım ürünlerini kimsenin almayacağını iddia eden Özkan, "Soğutma suyundan denize sarj edilmesi nedeniyle deniz ürünlerinin yok olmasına neden olacaktır. Balıkçılığı çökertir. Akkuyu deprem kuşağına çok yakın. Yok edilemeyen ve saklanamayan nükleer atıkların yaydığı radyasyon insanları öldürür. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz, 'Nükleer santrale şahsi olarak ben de karşıyım' dedi. Kendisini bu düşüncelerinden dolayı kutluyoruz. Meclis üyelerinin kentimize sahip çıkmasını bekliyoruz. 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda nükleer santralin işaretlenmesine oy birliği ile karşı çıkmalarını bekliyoruz. Böylesine önemli bir sorunun çözüm yeri halktır. Referandum yapılarak halka sorulmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan nükleer karşıtları, daha sonra olaysız dağıldı.
Editör: Barış Köksal