Tarhan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi'ni ziyaret ederek, sosyal belediyecilik hakkında bilgi verdi. Dr. Nedim İnce'nin moderatörlüğünde gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren söyleşide, belediyelerin çalışmaları hakkında bilgi veren Tarhan 'sosyal belediyeciliği' anlattı. Belediyecilik deneyimleri ışığında konuşmasına başlayan Tarhan, Mezitli'de bir yılda birçok ilki gerçekleştirerek örnek çalışmalara imza attıklarını söyledi. Geçmişten gelen bir takım şeyleri değiştirmenin oldukça zor olduğunu kaydeden Tarhan, "Bu değişimi gerçekleştirirken, her koşulda demokratik olduk. Demokratik yönetim olgusunda da önemli yol kat ettik. Bunu da belediyeyi beraber yönetip birlikte aldığımız kararlarla başardık" diye konuştu.

Şeffaf belediyecilik anlayışının belediyeler üzerinde önemli bir role sahip olduğunu dile getiren Tarhan, "Belediyecilikte en önemli kural güven kavramıdır. Halkın belediyelere güveni ve bakış açısı çok önemlidir. Vatandaşa belediyenin gelir-giderlerini ve çalışmalarını şeffaf bir şekilde sunmalıyız. Bunu göreve geldiğimiz ilk gün itibariyle yaptık. Belediyemizin önünde bulunan aylık gelir-gider tablosuyla harcamalarımız hakkında halkımızı bilinçlendirdik. 1 yıllık süreç sonunda yapılan araştırmada, Mezitli halkının yüzde 78 oranında belediye başkanı ve belediyeye güvendiği ortaya çıktı. Bu güvene layık olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Mezitli halkına bize olan güveni için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Tarhan, doğru belediyecilik anlayışında rantın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti; "İnsanların düşüncelerine göre belediyeler çıkar kapısıdır. 'Devletin malı deniz' mantığı ile yola çıkan insanlar, belediyelerden çıkar gözetmek için belediyenin kapsını aşındırmaktalar. Türkiye genelinde belediyelerin ranta karşı ciddi bir mücadele vermesi gerektiğine inanıyorum. Biz ranta taviz vermedik. Halkın çıkarlarını ön planda tuttuk. 'Belediye hizmet alanları ve yeşil alanlar halkımızın ortak alanıdır' dedik. Bu alanlar içerisinde bulunan ruhsatlı-ruhsatsız mekanları, süreleri bittiği andan itibaren yıkarak, halkımızın hizmetine açtık. Ve açmaya devam edeceğiz. Belki de düşman kazandık ama ciddi bir mücadele de verdik. Tehditler aldık. Ama halkımızın gücünü arkamızda gördük.
Belediyecilikte en önemli kural, halk sizin arkanızda duruyorsa bu işi doğru yapıyorsunuzdur. Bizde tüm çalışmalarımıza bu düşünce ile devam ediyoruz."

Belediyecilikte önemli sorunlara değinen ve bunu bir çok maddelerle anlatan Tarhan, daha sonra salonda bulunan davetlilerin sorunlarını yanıtladı.
Editör: Barış Köksal