İşte Dt. Çeçen'in o yazısı...

   Son zamanlarda ağız ve diş alanında en çok merak edilen konulardan biri “gülüş tasarımı”. Dişlerinizi sağlıklı, parlak, düzgün bir görünüme kavuşturan bu operasyon çoğunluk tarafından revaçta olsa da bu konuda hala tedirgin hastalarımız da mevcut. Bu yazımızda sizler için gülüş tasarımına değinecek, nedir/ne değildir sorularına yanıt vereceğiz. 

   Gülüş tasarımı doğal veya sonradan gelişen nedenlerle diş yamukluğu, sararması gibi şikayetleri olan, tabiri caizse gülüşlerinden hoşlanmayan hastalarımıza daha estetik bir diş görünümü kazandırmak için uygulanan operasyondur. Birçok işlemin bir arada uygulanması ile gerçekleşir. Bu işlemler öncelikle çürük dişler ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi ve diş temizleme işlemleri ile başlar. Sonra ise (Ki bu işlemler hastanın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir) genellikle, diş eti estetiği girişimleri (gingivektomi), diş beyazlatma (bleaching) yöntemleri, implant ve protez ile eksik dişlerin tedavi edilmesi, porselen ve zirkonyum kaplamalar ile ortodontik yani tel tedavileri uygulanır. Tüm bu işlemlerden gerek duyulanlar gerçekleştirildikten sonra sıra gülüş tasarımına geldiğinde hastanın ağız ve yüz yapısının kalıpları alınır, ölçümler yapılır, bilgisayar ortamından bir planlama gerçekleştirilir. Operasyon aşamaları sırasında bazen dişlerde var olan görsel ve biçimsel bozuklukları gidermek için uygulanan estetik kompozit dolgular yeterli gelmeyebilir. Böyle bir durumda planlamada değişikliğe gidilip gerekirse porselen lamine ve kaplamalar ile zirkonyum kaplamalar kullanılabilir. Değişiklik gerektiği takdirde hasta mutlaka bilgilendirilir. Kimi zamanlarda gülüş tasarımı medikal estetik uygulamalarını da kullanarak dudak bölgelerine dermal dolgu yapıp gülüşü daha öne çıkarmak gibi yöntemlere de başvurabilir. 
   Siz de gülüş tasarımı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da bulunmakta. Öncelikle bu operasyonun her zaman bir günde yapılıp bitmeyen, bazen başka müdahaleler gerektiren bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Biz hekimler olarak gülüş tasarımınızda %100 simetriyi değil, yüzünüz ve gülüşünüz arasında “doğal” bir denge yaratmaktır. Bu noktada diş renginizin de ten renginize göre seçimine özen gösteririz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki bazı durumlarda dişleri zımparalayabiliriz. Bu yönteme selektif mölleme denir. Selektif mölleme gülüş tasarımı yapmamız için  dişlerde yaptığımız minimal aşındırmadır. Bu sebeple gülüş tasarımına başvurmadan önce iyi bir araştırma yapmanız önemlidir. Sağlıklı günler dileriz!

                                                                                                                 
 

Editör: Barış Köksal