Mersin’de yayınlanan yerel gazetelerde çalışan bir grup gazeteci, satın almalar ve birleşmeler sonucu sayısı 8’e düşen günlük gazetelerde çalışan bazı arkadaşlarının keyfi olarak işten çıkarıldıklarını öne sürerek, Basın İlan Kurumu önünde eylem yaptı.

Bugün Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürlüğü önünde toplanan bir grup gazeteci, burada ‘Herkesin hakkını aradık, sıra bizde. Fikir işçileri’ yazılı bir pankart açtı. Ellerinde ‘Basın emekçileri açlıkla tehdit edilemez’, ‘Emek teşekkürle ödenmez’ 'Reklamcı değil, gazeteciyiz', 'Gazeteciler özgürdür özgür kalacak', 'Yaşasın basın emekçilerinin onurlu mücadelesi' yazan dövizler taşıyan grup, işten çıkarmalar nedeniyle gazete patronlarını protesto etti.

Basın İlan Kurumu’nu, gazetelerdeki personel sayısını denetlemeye çağıran grup adına açıklama yapan gazeteci Cankan Adiloğlu, Mersin’de yayınlanan ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan desteği alan 16 gazetenin satın almalar ve ortaklıklar yoluyla birleşmesi sonucu gazete sayısının 8’e düştüğünü anımsattı. Gazetelerin birleşmesini daha kaliteli, güçlü ve etkili gazetelerin oluşması için kendilerinin de desteklediğini belirten Adiloğlu, ancak birleşme kararından kısa süre sonra, Basın İlan Kurumu’nun ve gazete sahiplerinin çalışanlara verdiği sözlere rağmen, birleşmenin basın çalışanlarının sorunlarını gidermediğinin, aksine artırdığının ortaya çıktığını kaydetti. Bazı arkadaşlarının keyfi olarak işten çıkarıldıklarını öne süren Adiloğlu, “Farklı zamanlarda iki arkadaşımız gazete sahipleri tarafından keyfi şekilde işten çıkarıldı. Bazı gazetelerde çalışanlara, işten çıkarılacakları gayri resmi olarak bildirildi” dedi.

Güçlü, etkili, kaliteli yerel gazeteler yaratmanın yolunun o gazeteleri oluşturan muhabirlerin, editörlerin, sayfa düzenlemecilerinin ekonomik açıdan güçlü, işçilik açısından güvenceli olmasından geçtiğine dikkat çeken Adiloğlu, “Gazete sahiplerinin, çalışanların asgari geçim indirimi, yıllık ikramiyeler, yıllık izinler, yemek ve yol giderleri konusunda yasalara ve iş ahlakına uymalarını önemle talep ediyoruz. Bunun yanı sıra, fikir işçilerinin iş güvencesinin sağlanması, keyfi yere işten çıkarmaların engellenmesi taleplerimiz, hala ve eskisine nazaran daha da günceldir, acildir” diye konuştu.

Basın İlan Kurumu yetkililerine de seslenen Adiloğlu, kurumun gazetelerdeki personel sayısını denetlenmesini ve 'naylon' çalışanların önüne geçmesini istedi.

Açıklamanın ardından fotoğraf makinelerini bir süre yere bırakan gazeteciler, daha sonra olaysız dağıldı.

Editör: Barış Köksal