Dün 3. Narenciye Festivali’nin basına tanıtım toplantısı yapıldı. Bu güne kadar sayısız kez bu festivalin önemini, kente yararını, başarısını yazdım durdum. Hep kentin tek ve önemli festivali olarak kabul edilmesini ve diğer küçük, büyük (sözde) uluslararası festivallerin bu çatı altında toplanması gerektiğini anlattım.

Şimdi tekrar bu festivali anlatacak değilim.
Bu defa festivalin çok daha önemli bir fonksiyon kazanarak kentin birlik ve beraberliğine, dayanışmasına hatta daha ileri giderek barışa, sevgiye, hoşgörüye ve Mersinlilik bilincine yaptığı önemli katkıyı görmek gerek.

Basın toplantısında belki de çok ender rastlanan bir şekilde kentin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, tüm İlçe Belediye Başkanları, Üniversite Rektörleri, daire müdürleri, birçok sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri, kentin tüm protokolü bir aradaydı. Gerçekten Mersin adına gurur duyulacak, sevindirici, örnek alınması gereken, her zaman olması arzulanan bir tabloydu.

Kentin en önemli ana dinamiklerini bir masanın dört ayağı olarak görürüm.

Valilik – Belediye – Üniversite – Ticaret ve Sanayi Odası.

Burada bu üç ayak hazır olarak vardı.

Tek eksik Mersin Ticaret ve Sanayi Odasıydı. MTSO Mersin’in bu örnek birlik ve beraberlik gününde yoktu. Festivali destekleyenler arasında da yoktu. Belki kendilerine göre bir sebebi vardır. Ama böyle bir günde hiçbir sebep kent beraberliği adına özür olarak kabul edilemez.

Kentin elit küçük bir bölümünü ilgilendiren etkinlik ve festivallerde destek ve katkısıyla gördüğümüz MTSO kentin tümünü kucaklayan kentin ötekileştirilmiş insanlarını da sahiplenen bu festivalin içinde olmalıydı.
MTSO son zamanlarda, yalnızca çıkardıkları Başkan resimli MTSO Gazetesi ve bitmez tükenmez fuar gezileri ve diğer çeşitli gezilerle hafızalarımızda.

Tabii her nedense Esnaf Odaları da festivalde yok. Herhalde kentteki ticaretin eksilmesinde tek sebep ve suçlu olarak gördükleri seyyar satıcılarla mücadelelerini sürdürmekteler.

Bölgemizin ekonomisine en büyük katkısı olan narenciyenin, tanıtımına, satışına, ihracatına, tüketimine katkısı olan bu festivalde kentin ticaret ve esnaf odalarının herkesten önce katılması ve desteklemesi gerekmiyor mu.

Mersin’in beraberlik resmi içerisinde olmayan tek oluşum olarak Mersin’in olumsuzluk hafızasına yazılacaklar.

Umarım yaptıkları bu hatadan geri dönerler ve Festival açılışında en azından katılarak kent beraberliğine katkı verirler ve burada fuarlara gitmelerine gerek kalmadan ayaklarına gelen yabancı konuklara fuarlarda dağıttıkları cezeryelerden ikram ederler. (yurt dışında değillerse)

Harun Arslan
MERSİN GAZETESİ 16. 11. 2012

Editör: Barış Köksal