Prof. Dr. Yaşar Erjem, Mut Ziraat Odası konferans salonunda düzenlenen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta, insanın olduğu her yerde hak ihlalinin söz konusu olabileceğini ancak kişilerin insan haklarını ve hukuklarını gözeterek davranmak mecburiyetinde olduğunu ifade etti. 

Türkiye'de son 10 yıl içerisinde insan hakları konusunda önemli mesafelerin alındığını dile getiren Erjem, "İnsan haklarını tam anlamıyla gerçekleştirecek hukuki ve idari alt yapıyı oluşturmaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Herkes hak ve özgürlüklerini demokratik toplum düzeninin gereklerine ve hukukun üstünlüğüne yaraşır bir şekilde kullanmak durumundadır" dedi.

İnsan haklarının sadece sözde kalmaması gerektiğini belirten Erjem, "Dünyada ne yazık ki insan hakları, insanın can güvenliği, diğer insanların gözü önünde acımasız bir şekilde katledilmektedir. Dilerim ki bütün insanların el birliğiyle bu acımasız hayat hakkı ihlalleri durdurulur. Zamanında insan haklarının tam ve hiçbir ayrım yapmadan korunmaması bu zorunluluğu kaçınılmaz kılmıştır. Sözde var olması, tam uygulanmasını sağlamamıştır. Yapılan eksik uygulamalar, insanın insana yaptığı eziyetler insan kişiliğini zedeler olmuştur. Bireysel karşı koymalar etkili olamamıştır. Bu sebeple tam bağımsız ülkelerde yaşayan insanların haklarının, artık devletleri yönetenlerin güvencesi altında olması fikri ağırlık kazanmıştır. İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır" ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal