Toplantıya MÜSİAD Başkan Vekili Nazım Özdemir, Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kaan, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş ve MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Yusuf Yılmaz ve çok sayıda sanayici katıldı.

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama başladığını belirten MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi. “ Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördük. Şubat ayında yaptığımız çalışmada, toplanan verilerde, bu ay sanayi endeksi önceki aya göre 5.97 puanlık artışla 49,51 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 2,61 puan azalma göstererek 45,92 puana inmiştir. Bileşik Endeks Şubat ayında 50 baz puanının altına düşerek 46,93 puan olarak ölçülmüştür" dedi.

Vekili Özdemir, Şubat ayında yaptıkları çalışmada, toplanan verilerde, bu ayın sanayi endeksi, önceki aya göre 5.97 puanlık artışla 49,51 değerine, hizmet endeksi ise bir önceki aya göre 2,61 puan azalma göstererek 45,92 puana indiğini ve bileşik endeksin Şubat ayında 50 baz puanının altına düşerek 46,93 puan olarak ölçüldüğünü söyledi.

MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş yaptığı sunumunda Küresel pazarlarda yaşanan durgunluğun Türkiye ekonomisi üzerine etkilerinin sürdüğünü ve Avro Bölgesi’nde artan enflasyon riski ve düşük büyüme problemi ihracat yönüyle ağırlıklı olarak Avrupa ile çalışan Türkiye sanayisini olumsuz etkilediğini, döviz kurunun son aylarda Türk Lirası karşısında değer kazanması, şirketleri satın alım sürecinde etkilemiş ve böylece SAMEKS Hizmet ve Sanayi Endeksi üretim alt endekslerinde düşüşler gözlemlediklerini  ifade etti.

“FAİZ İNDİRİMLERİ YETERLİ DEĞİL, ÇEYREK ÇEYREK İNDİRİMLER BİZE MAKUL GELMİYOR”

Verilerin açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Özdemir, son dönemdeki faiz indirimleri ve yaşanan tartışmaların anımsatılması üzerine Türkiye’nin küresel ekonomi ile entegre olmuş bir ekonomi olduğunu, dolayısıyla dış gelişmelerden etkilendiğini söyledi. Amerikan Merkez Bankası FED’in bir duyurusunun bile çok hızlı şekilde Türkiye’deki ve dünyadaki dengeleri etkilediğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:

“Özellikle gelişmekte olan ülkeler bu açıdan maalesef biraz daha talihsiz durumdalar. Hızla büyüyorlar ama büyük ekonomilerin yapacağı bir hareket onları çok daha etkin şekilde sarsabiliyor. Türkiye de bir takım dengeleri uygulamak durumunda. Biz burada sanayici, tüccar olarak elbette ki faizlerin düşük olmasını isteriz. İnsanların paradan para değil de iş yaparak değerden para kazanmalarını istiyoruz. Başkanımız, bütün demeçlerinde faiz indirimlerinin yeterli olmadığını belirtiyor. Ama bunun süreç içinde düşmesi gerektiği, yani birden 5,5 puan arttırdılar ama çeyrek çeyrek indirilebiliyor. Onların da gözettikleri kendilerine göre makul gerekçeleri olabilir ama bizim için makul değil, bize makul gelmiyor.”

“HUZUR, GÜVEN VE İSTİKRAR, DEMOKRATİK ORTAMIN GELİŞTİRİLMESİYLE SAĞLANMALI”

Haziran’da yapılacak genel seçim, çözüm süreci ve Meclis’te yaşanan İç Güvenlik Paketi tartışmalarının ekonomiyi nasıl etkilediği sorusuna ise Özdemir, “Biz başından beri çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Bu ülkede kan dökülmesini asla istemiyoruz. Bu ülkede her vatandaşın eşit ve aynı haklara sahip olduğuna inanıyoruz. Her vatandaşın kendi diliyle, inancıyla yaşaması gerektiğine zaten inanıyoruz. O anlamda ülkede huzur, güven, istikrar derken, bu huzur, güven ve istikrarın da polis dipçiği veya jandarma dipçiğiyle sağlanması değil, demokratik ortamın geliştirilmesiyle sağlanması son derece önemli. Bununla ilgili tartışmalar olacak tabi. Bu tartışmaların kavgaya dönüşmemesi gerekiyor. Yani Meclis’te yapılan kavgayı kabul etmek asla mümkün değil. Ekonomi iç ve dış kargaşalara son derece duyarlı. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir. Özellikle de politikacıların çok daha fazla dikkatli olmaları gerekir. Ekonomi etkileniyor, vatandaşın cebini ciddi şekilde yakıyor. Onun için Meclis’teki dostlarımızın dikkatli olmaları son derece önemli” yanıtını verdi.




 








 

Editör: Barış Köksal