Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiği son etkinlikte, Prof. Dr. Yılmaz Savaşçın ve Gemolog-Lapidarist İsmail Hakkı Özak’ı konuk etti. Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Berika İpekbayrak, Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Bilgen, öğretim elemanı ve öğrencilerin katıldığı söyleşide ilk sözü Türkiye’de bulunan takı teknolojisi ve tasarımı yüksekokullarının ilki kabul edilen Dokuz Eylül Üniversitesi Taş Ve Metal İşletmeciliği Bölümü’nün kurucularından Prof. Dr. Savaşçın aldı. Mücevher sanatının üniversitelileşme süreci başlıklı konuşmasında Savaşçın, takı teknolojisi ve tasarımının çok disiplinli bir alan olduğunu ifade etti. Taş ve Metal İşletmeciliği Bölümü’nü kurarken metal ve taş işlemesini bilen gençler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Savaşçın, ancak takının gençler arasında daha fazla rağbet görmesi üzerine bu programın güzel sanatlar ve doğa bilimleriyle ilgilenen hocaların birlikte ders verdiği yepyeni bir programa dönüştürülmesi ve yetenekli öğrencilerin bölüme kabul edilmesi için çaba sarf ettiklerini aktardı. Bölümün öğrencilerinin doğal yeteneğe sahip öğrenciler olduğuna vurgu yapan Savaşçın, gençleri motive etmek gerektiğini söyledi. Eğitim sisteminin ilkokuldan itibaren gençlerin özgüvenini baskılayan bir anlayışla işlediğinden yakınan Savaşçın, bu nedenle birçok bireyin istemediği, mutlu olmadığı işlerde çalışmak durumunda kaldığını aktardı.

Bireyin yaratıcı gücünü ortaya çıkarabilmesinde hayal gücünün önemine vurgu yapan Savaşçın, hayal gücünün en güçlü olduğu yaşların çocukluk yaşları olduğunu belirterek, bireyin hayal gücünü geliştirdiği ölçüde yaratıcı düşünceye sahip, başarılı bir birey olabileceğini aktardı. Takı Teknolojisi ve Tasarımı Bölümü öğrencilerinin yetenekli öğrenciler olarak geldikleri bölümlerinden mezun olduklarında yeteneklerini mutlaka değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizen Savaşçın, “Çok güzel bir mesleğiniz var ve başarılı olmamanız için hiçbir sebep yok. Ülkemizde çok güzel taşlarımız, onları işleyecek yaratıcı gençlerimiz var, gerisi size kalıyor" dedi.

Gemolog-Lapidarist İsmail Hakkı Özak ise 'Mineral Krallığından Süstaşına- Türkiye Deneyimi' başlıklı konuşmasında takı tasarımının teknik boyutuyla ilgili bilgi verdi. Taş işleme aşamalarını adım adım irdeleyen Özak, taşı kesme, şekillendirme ve parlatma aşamalarını görseller eşliğinde aktardı. Çeşitli değerli taşlar ve onların işleniş teknikleriyle ilgili bilgiler veren Özak, Türkiye’de taşın marka oluş serüvenini anlattı. Ülkemizin metal ve taş rezervi bakımından iyi durumda olduğunu belirten Özak, bu nedenle takı tasarım sektörünün Türkiye’de geliştirilmesi gerektiğini, kendisinin bu anlamda elinden gelen gayreti sergilediğini kaydetti. Konuşmaları ardından Savaşçın ve Özak, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Editör: Barış Köksal