Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi heyeti, Eskişehir’de bulunan havacılık ve uzay, sanayi, bilim ve teknoloji, sanat, kültür ve tarih gibi konularda birçok noktaya ulaşarak fikir alışverişinde bulundu.

Eskişehir gezisi kapsamında, MTOSB heyeti ilk olarak Tusaj Havacılık ve Uzay Sanayi’yi gezerek burada geniş bilgi aldılar. Buradan sonra Sezova’ya hareket eden heyet Bilim Deney Merkezi Sabancı Uzay Evi ziyaretini gerçekleştirdi.

İleri teknoloji ürünlerinin ülkemiz açısından önemli bir konuma sahip olduğunu belirten MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, ‘İleri teknolojinin ülkemizin cari açığının kapanması adına önemli bir çıkar yol olduğunu belirtmek isterim. Eskişehir’de bulunan Havacılık ve Uzay Sanayi, Bilim Deney Merkezlerini gezerek ileri teknoloji ürünleri ile ilgili bilgi aldık. Üretimin olmazsa olmaz olduğu dönemden geçiyoruz. Burada önemli olan dünyanın merkezinde ilgi gören ürünlerin üretimini gerçekleştirmektir. Şuanda tüm Avrupa ülkelerinde ileri teknoloji ürünlerinin üretimi yapılarak dünyanın dört bir tarafına gönderiliyor. Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimizin geliştirdiği projeler her zaman beğeni topluyor. Burada edindiğimiz bilgiler onların eğitimlerinde olumlu bir etki yapacaktır’ dedi.

Eskişehir Valisi  Özdemir Çakacak’ı da makamında ziyaret eden MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ve beraberindeki heyet , MTOSB’nin projelerini anlattı. 3. OSB ile ilgili Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak’ı bilgilendiren Tekli, ‘1993 Yılında 380 hektar alan üzerine kurulan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, 3. Bölgenin de faaliyete geçmesi ile 756 ha fiziksel alana ve en az 20 bin istihdama ulaşacak. Bölgelerimizin yüzde yüz doluluk oranına ulaşması bizleri yeni sanayi alanları üretimine yöneltmiştir. Yakın zamanda tahsisleri gerçekleştirilecek 3. Bölgemizin de faaliyete geçmesi ile 756 ha fiziksel alana ulaşacak MTOSB, mevcut olarak yaklaşık 16.000 kişi olan istihdam sayısını 3. Bölgenin de katılması ile 20.000 kişiye yükselterek, Mersin’in; “Ülke Sanayisinin lokomotifi” konumunda bir kent olduğuna daha büyük bir vurgu yapacaktır’ dedi.

“Ekonomik ve sosyal gelişme başta olmak üzere her türlü gelişmenin ve kalkınmanın temeli eğitimden geçmektedir” diyen Eskişehir Valisi  Özdemir Çakacak, mesleki eğitimin önemine dikkat çekti.

Nazik ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Çakacak, Mersin’den gelen heyeti Eskişehir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.  Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi iyi yetiştirmemiz gerektiğine vurgu yapan Çakacak, “Bizler, çocuklarımıza iyi eğitim vererek geleceğe iyi hazırlarsak, ülkemizin geleceğine yatırım yapmış oluruz.” dedi.

Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatında Eskişehir’in ilk 3’te yer aldığını ifade eden Vali Çakacak, özellikle savunma sanayisine önemli katkılar sunan firmaların Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Eskişehir'in hem sanayisinin gelişmesi, hem de istihdamının artmasına yönelik yapılan çalışmaları anlatan Vali Çakacak, “Elinizde bir sanatınız varsa ve üretim yapabiliyorsanız, hem ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyorsunuz, hem de kendi hayatınıza katkı sağlıyorsunuz demektir. Kendi yeteneklerinizi keşfedin. İşini ve ne yaptığını iyi bilen kalifiye elemana her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Her zaman bir hedefiniz olsun. Hedefi olmayan kişiler ve toplumlar başkalarının emri altında yaşamak zorunda kalırlar. Sizler ne kadar iyi eğitim alırsanız ülkemizin geleceğini o kadar iyi yönlendirirsiniz. Okulda aldığınız iyi bir eğitim ileriki hayatınızda sizlerin özgüveni yüksek bir insan olmanızı sağlayacaktır. Hedefleriniz de hayalleriniz de büyük olmalı. Sizler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti gibi büyük bir devletin geleceğisiniz.” diye konuştu.

Eskişehir Valiliği ziyaretinden sonra 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nı ziyaret eden MTOSB heyeti, burada edindiği bilgiler ile vizyon kazandılar. Gezinin 2’nci gününe OSB 20. Cadde ile başlayan heyet, Savronik firmasını gezerek, savunma sistemleri, raylı sistem, akıllı ulaşım sistemi ve bilim ve similasyon sistemleri üzerine Savronik Firması Direktörü Abdülkadir Onursoy’dan önemli bilgiler aldı.

Daha sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden heyet burada Başkan Nadir Küpeli ile bir araya geldi. Küpeli, MTOSB heyetine yaptığı konuşmada , “Geleceğimiz için üretmek zorundayız. Üretimi de siz gençler yapacak, geleceğimiz siz gençlerin elinde” dedi.

MTOSB’nin çalışmalarını dinleyen Küpeli, meslek ve teknik liselerin önemini vurguladı. Küpeli, ziyaret ekibindeki öğrencilere ve öğretmenlere seslenerek; “Geleceğimiz için üretmek zorundayız. Üretimi de siz gençler yapacak, geleceğimiz siz gençlerin elinde. Meslek ve teknik lise öğrencileri geleceğimizi şekillendirecek çünkü meslek lisesi memleket meselesidir” dedi.

Misafirperverliklerinden dolayı Eskişehir OSB gezisinden memnun kaldıklarını ifade eden Mersin OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tekli “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesini gıpta ile gezdik. EOSB’den örnek alacağımız çok şey var. Bizler de hem üreten, hem eğiten bir OSB olarak bir çok konuda ilkleri başardık. Bu tür programlar sayesinde farklı uygulamaları keşfedebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

MTOSB heyeti Alp Havacılık ve Tülomsaj ziyaretleri ile geziyi tamamladı.

Editör: Barış Köksal