2007 yılında başlayan bir macera 2015 yılında Türkiye'nin ilk ürünlerinden birine dönüştü. 30 Yıl boyunca keçiboynuzu ve gıda katkı maddeleri sektöründe çeşitli görevlerde bulunan sanayici işadamı Cezmi Yıldırım tarafından 2007 Yılında Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Meysüt Gıda, önemli ar-ge çalışmalarının ardından seri keçiboynuzu şurubu üretimine geçti.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Meysüt Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Yıldırım, keçiboynuzu çekirdeklerini işleyerek gıda katkı maddesi ürettiklerini, fakat bununla yetinmeyerek ar-ge çalışmaları ile Türkiye'de bir ilke imza attıklarını ifade etti.

Meysüt Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Yıldırım, 'Keçiboynuzu bizim yöremizin bir ürünü. Kuraklığa ve yangına karşı dayanıklı bir ağaç. Keçiboynuzu işleme sanayi Türkiye'de çok geç kalındığından dolayı, ürün normalin 3'te 1'i kadar kalmış. Daha önceki yıllarda bu ağaçlar kesilip kömür yapılmış. Şu anda keçiboynuzu işleme sanayinin gelişimiyle birlikte ekonomik değerin oluşması bu ağaçları daha kıymetli kılıyor. Üreticiler artık keçiboynuzu ekmeye başladı. Sanayi çeşitliliği nedeniyle sanayicilerimiz de bu üründen memnun' dedi.


Keçiboynuzunun sofralarımıza gelmeden önceki geçtiği işlemler ile ilgili bilgi veren Yıldırım, 'Öncelikle keçiboynuzu meyvesi kırılıyor ve meyve parçacığı ile çekirdeği ayrıştırılıyor. Sıcak su eklenerek filtre ediliyor ve vakum altında buharlaştırılıyor. Oluşturulan keçiboynuzu pekmezi özellikle Uzakdoğu'ya ihraç ediliyor' dedi.

Keçiboynuzu şurubunun çok yoğun olmasından dolayı gıda sanayisinde kullanılmakta zorluk yaşandığını ve bundan dolayı da farklı arayışlar içerisine girdiklerini kaydeden Cezmi Yıldırım, 'Mersin Teknopark içerisinde kurduğumuz ar-ge merkezimizde yapılan yoğun çalışmalar neticesinde keçiboynuzu şurubunu geliştirdik. Bu ürün, keçiboynuzu şerbetine göre çok daha akışkan ve berrak olması sebebiyle gıda sanayisinde kullanılabilecek. Ülkemizde organik şeker temini çok pahalı ve zor. Bizim ürettiğimiz keçiboynuzu şurubu, aynı zamanda organik sertifikalı olduğu için organik şeker ikamesi olarak ülkemizde önemli bir açığı dolduracaktır' dedi.

Keçiboynuzu şurubunun Türkiye'de ilk kez üretildiğinin de altını çizen Meysüt Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Yıldırım, 'Bu ürünü kısa süre içerisinde ihraç etmeye başlayacağız. Yaklaşık 3 aydır ürettiğimiz keçiboynuzu şurubunu öncelikle Uzakdoğu ülkelerine ihraç edeceğiz. Daha sonra ise Avrupa Birliği ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Tesisimizin kurallara uygun, modern bir tesis olması da ihracatta önümüzü açacak bir etken' dedi. 



Editör: Barış Köksal