Atatürk Mahallesi'nde kurulan kadın üretici pazarının açılışı, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, belediye meclis üyeleri, birim müdürleri ve vatandaşların katılımlarıyla yapıldı. Açılışta konuşan Başkan Tarhan, kadın üreticilerin bu pazarda kendi yetiştirdikleri ürünleri sattıklarını belirterek, “Bugün burada yedinci Kadın Üretici Pazarını açıyoruz. Kadın Üretici Pazarı açmaya karar verirken iki tarafın da talebini dikkate alarak yapıyoruz. İlki burada çalışmak isteyen kadınların olup olmadığına, ikincisi de burada böyle bir potansiyel olup olmadığına bakıyoruz. Burasının da çok iyi olacağına inanıyorum, kadınlarımız kazanacaklardır. Çok önemli bir notada pazarımız açılıyor. Kısa süre sonra hemen yanı başında üst geçit yapılacak ve buraya ulaşım daha rahat olacaktır. Zaten Türkiye’de örnek gösterilen bir proje, meclis üyelerimiz Belediye Meclisinden bunun yönetmeliğinin kararını çıkarttılar. Bizden sonra pazarlarımızın ne yeri değişecek ne de kaldırılacaktır” dedi.

Atatürk Mahallesi'nin konumu itibariyle özel bir yerde bulunduğunu ifade eden Tarhan, “Güneyi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ile çevrili, Kuzeyi İnönü Bulvarı ile çevrili. Böyle olunca da adı da Atatürk Mahallesi oluyor. Kadın bir muhtar da buraya çok yakışmış. Böylesi özellikli bir mahallede kadın üretici pazarımız eksikti bugün bu eksiği de gidermiş olduk. Burada tezgah açan kadınlarımız ekonomik olarak daha güçlü olacaktır. Kadınlarımız ekonomik olarak güçlenmedikçe ne siyasi ve toplumsal olarak daha güçlü olabilir ne de artık görmek istemediğimiz kadına şiddet ve cinayetin önüne geçilebilir. Geçtiğimiz 4 yılda bunun çok faydasını gördük. Kadınlarımız artık daha dik ve güçlü duruyorlar. İnandığım için söylüyorum, kadınlarımız güçlenmedikçe Türkiye’de siyasi yönden de herhangi bir yere varmamız mümkün değil. Kadınlarımıza her zaman destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kadın üretici pazarlarında ürünlerin tüketiciye en taze ve ucuz şekilde ulaşması için hassas davrandıklarına vurgu yapan Tarhan, “Tek bir amacımız var Mezitli’de yaşayan insanların mutlu olması. Onları mutlu edecek her türlü değişikliği ve yeniliği yerine getireceğiz. Hem üretici hem tüketici kazanıyor. Pazarlarımızda son dönemde bir değişiklik yaparak bir üst fiyat belirledik. Bunu da değişik platformlarda ilan ediyoruz. Pazarda bulunan kadınlarımız bu fiyatın üzerine çıkamıyorlar ve pazara gelenlerde hangi ürünün kaça satılacağını bilerek geliyorlar. Vatandaşımıza en taze ürünleri en ucuz fiyata ulaştırabilmek için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Burada olduğu gibi eğer üreticiden ve tüketiciden talep gelirse Kadın Üretici Pazarlarının sayısını artıracağız” şeklinde konuştu.

Ürünlerin üreticiden tüketiciye en taze, sağlıklı ve ucuz şekilde ulaşması için her türlü tedbiri aldıklarının altını çizen Tarhan, “Kadın üretici pazarlarımızın yanında iki farklı uygulamaya daha geçmeye karar verdik. İlki gerçekten organik üretim lisansı almış kişilerin ürünlerini değerlendirebilecekleri Organik Pazar için hazırlıklarımız devam ediyor. Başka bir projemiz de Türkiye’de ilk kez haldeki fiyatlardan satış yapılacak bir pazar kuruyoruz. Bu konuda Mersin Hali Komisyoncular Derneği ile işbirliği yaparak pazarlar açmayı planlıyoruz. Bunu farklı noktalarda hayata geçirmeyi planlıyoruz. O zaman pazarcılarda, Kadın Üretici Pazarları da, market ve manavlarda kendilerine çeki düzen verir ve hep konuşulan tarladan çıkıp tüketiciye ulaşıncaya kadar aradaki büyük fiyat farkları minimum düzeye iner. Vatandaşta benzer ürünlerin farklı pazarlarda farklı fiyatlarda satıldığını görecek ve kendi tercihini yapma şansı bulacaktır. Bu anlayışı yerleştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından pazarın açılışını yapan Tarhan, alışveriş yaptı. 
Editör: Barış Köksal