Mersin’de sağlık sektöründe öncü konumda olan Özel Erdemli Yenişehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Mehmet Fatij Yılmaz, kış aylarına girilmesi ile birlikte insanların ciddi oranda ruhsal problemlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, bu durumun ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.

Tedaviden kesinlikle kaçınılmaması gerektiğini belirten Dr. Yılmaz, sürecin uzman hekimler tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz yazışında şunlara değindi;

‘Hayat kışın doğal olarak yavaşlamaya başlar. Günler kısalır, güneş ışığı miktarı azalır ve belki de daha gün doğmadan işimize okulumuza gitmek için evimizden çıkar ,gün boyu sıcak kalmak için kapalı alanlarda yaşar, akşam evimize giderek televizyon önünde veya cep telefonumuzla vakit geçirmeye çalışırız. İlkbahar ve yaz günlerindeki enerjik ,mutlu ,hareketli zamanlarınızı hatırlayıp yorgunluk ve mutsuzluğunuzu kışa bağlıyorsanız belki de daha fazlasından muzdarip olabilirsiniz.

Mevsimsel Duygu durum Bozukluğu (MDB) yılın belirli ve özellikle de kışa giriş zamanlarında görülen ve kışın şiddeti artan bir depresyon çeşididir. Nedeni net olarak bilinmemektedir. Bununla beraber güneş ışığındaki azalma ile birlikte biyolojik saatin değişmesi, uyku ritminin farklılaşması, serotonin ve melatonin gibi bazı hormonların seviyelerinde değişiklikler , genetik özellikler ve psikolojik faktörler bu bozukluğun oluşumunda rol oynayabilir. Genellikle genç erişkinlikte başlayan MDB kadınlarda erkelere göre 4 kat daha fazla görülür, sonbaharda başlayan yakınmalar gün geçtikçe daha fazla artış gösterir.

MDB olan insanlarda ;

Umutsuzluk ve mutsuzluk, çok uyuma veya aşırı uykuya eğilim,özellikle tatlı ve karbonhidratlı yiyeceklere karşı artmış bir istek, kilo artışı, kollarda veya bacaklarda ağırlık hissi, Enerji seviyesinde düşüş, Azalmış fiziksel aktivite, Yorgunluk, Konsantrasyon zorluğu, Sinirlilik, Sosyal reddedilmeye karşı artan duyarlılık, Sosyal durumlardan kaçınma, İntihar düşünceleri gibi yakınmalar görülebilir.

Eğer sizin de benzer yakınmalarınız oluyor ve üst üste iki yıl ve yılın benzer zamanlarında bu yakınmalarınız ortaya çıkıyorsa bir psikiyatri hekimine başvurmanız gerekir.

MAD tedavisinde antidepresanlar ve çeşitli vitaminler kullanılmakla beraber , sosyal olarak aktif olmak, diyetine dikkat etmek, fiziksel egzersizler yapmak gibi yöntemler de oldukça yararlı olmaktadır.’

Editör: Barış Köksal