MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Aksan, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sabire Yurtsever, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Vekili Memnune Çamsarı ile başhekimler, öğretim üyeleri, ebeler, hemşireler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Sabire Yurtsever, "Hemşirelerin görevlerini yapmamaları ya da yapamamaları durumunda ülkede sağlık ve hastalık göstergelerini kötüye gittiğini gösteren pek çok örnek vardır. Hemşirenin yerine getirmesi gereken rol ve işlevleri, hemşireliği toplum için vazgeçilmez bir konuma getirmektedir. Toplum için vazgeçilmez olmak hemşireler açısından büyük bir güç kaynağıdır" dedi.
Hemşirelik alanında Türkiye'de son 60 yılda bilimselleşme ve meslekleşme yolunda gelişmeler olduğuna dikkat çeken Yurtsever, son yıllarda Türkiye'de hemşirelik eğitim programlarının içeriği ve eğitim yöntemlerinde büyük değişimler yaşandığını, tüm bunların hemşireliğin meslekleşme yolundaki ilerleme hızını artırdığını ifade etti. Ancak hemşirelik eğitimi üzerinde yürütülen politikaların mesleki eğitimin standardı konusunda kargaşa yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Yurtsever, yüksek öğretim kurumlarıyla orta öğretim kurumlarının aynı anda, aynı unvana sahip fakat farklı mesleki bilgi ve özelliklere sahip hemşireler yetiştirdiğini dile getirdi.

THD Mersin Şubesi Başkanı Konca Yavuz ise hemşirelik mesleğinin içinde bulunduğu durumdan söz etti. Yavuz, "Yaşamını duyuyorum diyerek başladığımız mesleğimizde artık öyle bir noktaya geldik ki 'yaşayabilirsem yaşamını duyuyorum' demeye başladık. Son yıllarda sağlık personeline karşı yapılan şiddet eylemleri artış göstermiş, uygulanan sağlık politikaları sağlık personelini vatandaşla karşı karşıya getirmiştir" ifadelerini kullandı.
Yavuz, lise mezunlarının 18 yaşını bile doldurmadan mesleğe başladıklarını çizerek "Sağlık alanı, küçük hataların büyük sonuçlar doğurabildiği bir alandır. Bir çocuğun kendine verilen bir görevi yerine getiremediği ve sorumluluğunun farkında olmadığı zaman, tehlikeye giren bir yaşamın hesabını kime sormak gerekir? THD sağlık meslek lisesi hemşirelerine karşı değildir. Karşı çıktığımız ergen yaştaki çocuğun, hemşirelik mesleği gibi zor ve profesyonellik gerektiren çalışma şartlarına itilmesidir. THD olarak hemşirelik mesleğinin gerek kamusal gerek toplumsal alanda hak ettiği saygıyı kazanması için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarına devam edecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz tarafından, Uluslararası Hemşireler Birliği'nin (ICN) 2013 temasını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Ardından da Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hemşirelik Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Nalan Akbayrak, 'Cam Tavan Sendromu: Hemşireler Güçlerinin Farkında Mı?' başlığı altında bir konferans verdi.
Editör: Barış Köksal