MEÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Türkiye’de ilklerden birini gerçekleştirerek kadavra bağışçısı için şükran töreni düzenledi. MEÜ Tıp Fakültesi Prof. Dr. Türkan Saylan Konferans Salonu’nda düzenlenen törende, vücudunu kadavra olarak bağışlayan ve bir süre sonra vefat eden Murat Erdemil'in ailesine şükran belgesi verildi. Törene, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aktekin ile Erdemil ailesi katıldı. Törende konuşan Rektör Aydın, övgüye layık bir insana son görevlerini yapıyor olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Kadavra bulmanın son derece zor olduğuna dikkat çeken Aydın, “Murat Erdemil beyefendi ve siz ailesi gibi yüce duygulara sahip olan insan sayısı Türkiye’de maalesef çok az. Bu karar, çok büyük özveri ve cesaret isteyen bir şey. Bu karar hem kendisi hem de sizler tarafından yerine getirildi. Kendileri bu kararı verirken bunun uygulayıcıları sizler olacaktınız. Ölümden sonra kararlılıkla vasiyeti yerine getirmeniz yüce bir duygu. Keşke sizin gibi yüce duygulu insanlar ülkemizde çok olsa. Sizlere hakikaten şükranlarımı arz etmek istiyorum. Kendisine de son görevimizi yapma mutluluğuna eriştiğimiz ve bize bu şansı verdiğiniz için bütün arkadaşlarım adına bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu ise, hayatın çok kısa olduğunu belirterek, “Günlük dertlerle uğraşırken, zorluklar ile boğuşurken ne kadar kısa olduğunu fark etmiyoruz. Yaşadığımız her gün bize çok uzun geliyor ama aslında hayat dediğimiz şey göz açıp kapayıncaya kadar geçip gidiyor. Hepimiz bu kısacık zaman diliminde bir şeyleri başarmaya, bir şeyleri gerçekleştirmeye, hayatı değiştirmeye çalışıyoruz. Kimimiz bunu yaşarken başarıyor, kimimiz ise başaramıyor. Murat Erdemil gibi bazıları ise hayattan, aramızdan ayrıldıktan sonra bile bazılarının yollarını aydınlatmaya devam ediyorlar. Biz kendisiyle yaşarken hiç karşılaşmadık, birbirimizi hiç görmedik ama yüzlerce Tıp Fakültesi öğrencisi onun kalbini gördü. Bizim öğrencilerimiz iyi bir insanın kalbinden, iyi bir insanın bedeninden, insan kalbinin, insan bedeninin anatomisini öğrendiler. Kendisine ve ailesine ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı.
Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aktekin de, kadavra üzerinde anatomi eğitiminin tıp eğitiminin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu kaydetti. Aktekin, “Gururla ifade etmek isterim ki, MEÜ Tıp Fakültesi eğitim vermeye başladığı ilk günden itibaren o zamanki dekanımız ve şimdiki sayın rektörümüzün de yoğun ilgi ve desteğiyle, anatomi eğitimini hep kadavra ile gerçekleştirmiştir. Ama organ ve kan bağışı konularında olduğu gibi kadavra bağışı da ülkemizde ne yazık ki istenen seviyede değildir. Aslında, kadavra bağışı konusu kamuoyunda yeterince bilinen bir konu da değildir” dedi.
Konuşmaların ardından Rektör Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı İkizoğlu, Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Aktekin ve anabilim dalının diğer öğretim üyeleri tarafından Murat Erdemil'in kızı Pınar Erdemil ve oğlu Ender Erdemil'e şükran belgesi takdim edildi.
Editör: Barış Köksal