Tarsus Belediyesi Meclis Salonunda yapılan tapu dağıtım törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Mersin Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Talat Dinçer, MHP ilçe Başkanı Ertuğrul Bodur, oda ve dernek başkanları ile esnaflar katıldı.

Tarsus Belediyesi olarak esnafın yanında ve destekçisi olduklarını ve olmaya devam edeceklerine belirten Belediye Başkanı Şevket Can, “Sayın Başkanımız Burhanettin Kocamaz döneminde başlayan satın alma işlemleri sonucunda bizlere de arsaları size satmak nasip oldu. Değerli başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Gerçekten herhangi bir kar gözetmeksizin aldığımız paraya sizlere sattık. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Arsaların satışı sonrası 2 yıl içinde projenin yapılması gerekiyor. İşyerlerinin projeleri de hazır. Talat Dinçer başkanımla, oda başkanlarımla bir araya gelip, fiyatları güncelleyip maliyetler konusunda size ayrıca bilgi vereceğiz. Biz Tarsus Belediyesi olarak bu projede ısrarcı değiliz. Tek bir düşüncemiz var. Nasıl bu arsaları sizlere aldığımız fiyatlara verdiysek, projenin yapımı satışından da herhangi bir kar elde etmeksizin sizlere teslim etmek istiyoruz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Mersin Esnaf Odaları Başkanı Talat Dinçer ise, “Geçtiğimiz dönem içerisinde, şimdi ki Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Burhanettin Kocamaz’ı makamında ziyaret etmiştik. Böyle bir düşüncemiz var demiştik. ‘Hemen yapalım ama hızlı yapalım’ dedi. Bizim alacak gücümüz yok demiştik. Oda ben kamulaştırayım dedi. Bizim zaten gücümüz yoktu. Sağolsun taşın altına gövdesini koydu ve birebir görüşmeler, toplantılar sonucunda yeri kamulaştırdı. Bize göre bu proje Türkiye’de ilk denilebilecek bir projedir. Biz bunu Mersin ve diğer ilçeler de daha yaptırtamadık. Sayın başkanım bütün arsaları belediye adına kamulaştırdı. Bugün satın aldığınız arsalar komik rakamlarla sizlere kavuşturdu. Bugün satsanız belki de 3-4 katı üstüne satabilirsiniz. Projenin yapımıyla ilgili bize göre en uygun yer belediyemizin yapmasıdır” ifadesini kullandı.

Daha sonra konuşan Mersin Milletvekili Baki Şimşek, “Bu projenin gerçekleşmesi ile alakalı daha önceden de birçok kez toplantılar yapıldı bu salonda. Bir mücadelenin sonunda buralara kadar gelindi çok şükür. Biz bu projeyi esnaf belediye kucaklaşması olarak görüyoruz. Projenin tek elden çıkıp tek elden yapılması da esnaflarımızın hayrına olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Şehir içindeki bu tür esnafların sanayi sitelerinde toplanması gerektiğini kaydeden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Dünyanın bir çok yerini geziyoruz görüyoruz. Özellikle gelişmiş kentlerde bu tür sanayi siteleri belirli bölgelere toplanır. O bölge de esnafların işi daha da artar. İş hacmi daha da artar. Ama biz bunu bir türlü kendi esnafımıza anlatamadık. Anlatmakta zorlandık. O dönemlere ilk bu işe başladığımızda gelin buradan yer alın dedik esnafımıza. O zaman da özel pazarlıklarla metresini 8 TL ye kadar düşürmüştük. Yani dönümü 8 bin lira. O zaman 8 milyardı. Arkadaşlarımız çok biz bu parayı veremeyiz dediler. Ama şu anda dönümünü daha yüksek rakamlara alındı. O dönemde alanlar oldu. Onlar taşındı. Siz bir koyarken, belediye 2 koydu. Belediyenin burada hiçbir geliri de yok. Amaç ne? Bu şehri adam etmek, bu şehirde ekmek kazanan insanları belirli yerlerde toplayıp, hem görüntü kirliliğini hem de gürültü kirliliğini ortadan kaldırmak. Bu projenin bu aşamalara gelmesinde gösterdiği Ali Cenap’lıktan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah bu işin kaçarı göçeri kalmadı. Bir an evvel kamayı vurup 2 yıl içerisinde de hayata geçirmek gerekiyor. Şimdiden hepinize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ramazan ayınızı tebrik ediyorum. Yarın ki Kadir Gecenizin ülkemiz için hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şimdiden Ramazan bayramınızı tebrik ediyor, huzur barış ve kardeşlik içerisinde nice bayramlar diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Talat Dinçer ve Oda başkanları Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can’a plaket ve hediyelerini takdim ettiler.

Daha sonra Mimar Esin Erkoç’un proje sunumunun ardından esnaflara tapuları dağıtıldı.

Tapularını alan esnaflar, Başkan Can’a ve Başkan Kocamaz’a teşekkür ettiler.
Editör: Barış Köksal